Hirdetés

Szita Károly (Fidesz-KDNP) a Kaposvár Polgáraiért Egyesület felkérésére tartott évértékelőjében utalt arra, hogy a város négy célt tűzött ki 2030-ig: mindenkinek, aki dolgozni akar, legyen munkahelye és magasabb fizetése, több gyermek szülessen, az emberek egészségesebbek legyenek, továbbá a lehető legkisebbre csökkenjen a város energiafüggősége.

Kaposvár Magyarország 348 városa közül a népességét tekintve a 15. helyen áll, az egy főre jutó gazdasági teljesítmény alapján az első húszban, lakói egészségét vizsgálva a középmezőnyben foglal helyet, és a kereseteket nézve is van még mit tennie, vagyis nem tart még azon a szinten, amely méltó lenne hozzá – jegyezte meg.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a munkanélküliek száma a tíz évvel ezelőtti 7 ezerről mára 1100-ra, a közmunkásoké több mint 1300-ról 50 alá csökkent, utóbbiak magasabb bérért el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon.

A város gazdasága 15,2 százalékkal bővült 2023-ban, a tartós növekedésért indították el Kaposvár gép- és élelmiszeriparra épülő 21. századi újraiparosítási programját – tette hozzá.

Korábban írtuk

Szita Károly kiemelte, töretlen a befektetői érdeklődés Kaposvár iránt, a keleti nyitás politikájának köszönhetően a Magyarországra irányuló befektetések nagy része keletről jön, úgy vélte, „erre a lóra fel kell ülnie” Kaposvárnak is.

Cél, hogy Kaposvárra hozzák a legmodernebb gyárakat, a legkorszerűbb technológiák megjelenésének eredménye a magas életszínvonal lesz – fűzte hozzá.

A polgármester jelezte, új ipari parkokat alakítanak ki, az Északi Ipari Park 170 hektárja mellé a Füredi út környékén több mint 200 hektár beruházási célterületet jelölnek ki, és szeretnék, ha a bérek terén bekerülnének az első tíz hazai város közé.

A településvezető a családokról szólva beszámolt arról, hogy Kaposvár az otthonteremtést segítve, a csokot kiegészítve 2 millióról 4 millió forintra emeli a fiataloknak telek-, illetve lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez adható támogatás maximális összegét, a 30 mellé további tíz, fiatal párok lakhatását szolgáló fecskeházi lakást jelöl ki, három új bölcsődét, öt új játszóteret épít és többet felújít.

Tavaly 115 gyermekkel több született Kaposvárra, mint 10 évvel ezelőtt, és 525 esküvőt tartottak a városban, ami 222-vel magasabb az előző évinél – fűzte hozzá.

Szita Károly azt mondta, százzal kevesebben „hagytak itt bennünket” tavaly, mint 2022-ben, így közelebb kerültek ahhoz, hogy az évtized végére Kaposváron legalább annyi legyen a születések, mint amennyi a halálozások száma.

A polgármester az egészségmegőrzésről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy folytatódnak a szűrővizsgálatok a Polgárok Házában tavaly kialakított Kaposvári Egészségpontban, a város több pontján grundok, kondipályák, játszóterek épültek, emellett pumpapályát, 4 futó-, illetve sétakört is lehet használni.

Kaposváron 15 kilométer hosszan építettek kerékpárutat és jelöltek ki kerékpársávot, a Kaposvári Tekergő elnevezésű közbringarendszer 170 biciklije is bővíteni fogja a rendszeres mozgás lehetőségét – jegyezte meg.

Szita Károly beszélt a helyi közösségi közlekedésre és az energiafüggetlenségre vonatkozó tervekről is. Azt mondta, a város megkezdi 2015-ben vásárolt, sűrített földgázzal, biogázzal üzemelő autóbuszflottájának cseréjét.

Kaposvár 40 elektromos hajtású autóbuszt vásárol és 2 napelemparkot épít, egyebek mellett azért, hogy a buszokat a piaci árnál olcsóbban tudja tölteni – fűzte hozzá.

A polgármester közölte, vizsgálják a geotermikus energia használhatóságát, heteken belül létrehozzák Kaposvár első, Magyarország harmadik energiaközösségét, hogy tagjai kedvező áron értékesíthessenek és vásárolhassanak megújuló többletenergiát.

A közösség tagja lesz a városi holding, a vagyonkezelő, a tömegközlekedési cég, az uszoda, a Kaposvár Aréna, a jégcsarnok, valamint a helyi általános és középiskolák – jelezte.

Szita Károly a városban megvalósult nagyberuházásokra utalva hangsúlyozta, az elmúlt száz év legsikeresebb évtizedét tudhatja maga mögött Kaposvár, amelynek közössége a koronavírus-járvánnyal és az energiaválság okozta nehézségekkel is szembenézett.

A településvezető szerint bár a sikerek elérését veszélyezteti a tömeges illegális migráció, az orosz-ukrán háború, az izraeli-arab konfliktus, és az is, hogy Brüsszel visszatartja a Magyarországnak, így Kaposvárnak járó pénzügyi forrásokat, ezek sem tántoríthatják el őket a kitűzött céljaiktól.