Szlovákia elutasítja a kisebbségi magyarok kettős állampolgárságát. Ezt a kérdésben legilletékesebb szlovákiai politikus jelentette ki. Dusan Csaplovics szerint a magyar állampolgárság megadása az önálló Szlovákia belügyeibe való beavatkozás.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint a szlovák politikai elit Janus-arcú politikát folytat: a szlovák elnök és a szlovák kormányfő ugyan tárgyalási készségét fejezi ki, miközben Csaploviccsal lényegében megüzenték, hogy keresik a konfliktus lehetőségét. Csáky szerint a szlovákok tartanak attól, hogy Magyarország megadja a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak.

Ukrajnában a törvények tiltják a kettős állampolgárságot. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke szerint ezért ő maga sem élne a lehetőséggel, és nem tanácsolná ezt másoknak sem, vagyis nem biztatná törvénysértésre a kárpátaljai magyarokat.

Kovács Miklós azonban megjegyezte: az oroszok és a románok is osztogatják Ukrajnában a kettős állampolgárságot, a hatóságok pedig ezt nem szankcionálják.

A kettős állampolgárság megadásának Románia esetében az uniós csatlakozás óta már nincs akkora jelentősége. Az RMDSZ elnöke szerint ennek ellenére az erdélyi magyarok igényelnék a gesztust.

A többi szomszédos ország nem gátolja, hogy az ott élő magyarok megkapják a kettős állampolgárságot. Szlovénia és Horvátország eddig sem gördített elé akadályokat. Szerbia pedig már jó néhány éve azt hangoztatja: a kettős állampolgárság megadása csak a budapesti kormányon múlik.

(hírTV)