Kiemelte: folytatják azt a hagyományt, hogy megállapodást kötnek hasonló értékrendet valló városokkal. Idén Szolnok az új partner, amellyel elsősorban kulturális, de több más területen is együttműködnek.

Hozzátette, hogy a 22. alkalommal megtartandó Jókai-napok kibővül két jelentős eseménnyel, amelyek túlnyúlnak a városon: a Vaszary-villában Ferenczy-kiállítás nyílik, vasárnap pedig felavatják Bujtor István szobrát. Bujtor István (1942-2009) szerette e tájat és sokat tett a Balaton népszerűsítéséért játékfilmjeivel, amelyekben markánsan megjelenik Balatonfüred és Tihany – jegyezte meg Bóka István.

Dallos Krisztina, a Vaszary-villa vezetője elmondta: a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve rendezik meg a Ferenczy Károly műveit bemutató kiállítást. A tárlat Ferenczy Károly és a nagybányai művésztelep alapító mestereinek biblikus és vallásos tárgyú képeiből, valamint mitológiai és irodalmi ihletésű műveiből ad reprezentatív válogatást. A kiállítás gerincét adó Ferenczy-művek mellett Csók István, Glatz Oszkár, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Koszta József, Réti István és Thorma János néhány, a témához kapcsolódó alkotása is látható lesz.

A Jókai-napokat május 3. és 5. között rendezik meg. A nyitó napon a hagyományokhoz híven a Jókai Mór-emlékházban lesz ünnepség, majd megkoszorúzzák a Jókai-szobrot. Az első napon lesz még irodalmi matiné, Jókai-díszebéd és könyvbemutató.

Másnap a szokásokhoz híven megrendezik a bablevesfőző-versenyt a Koloska-völgyben színes programokkal, majd este fél nyolckor Bujtor Istvánra emlékeznek barátai, pályatársai, ezt követően pedig levetítik az ő rendezésében és főszerepelésével készült Az elvarázsolt dollár című filmet.

A harmadik napon avatják fel a Bujtor-szobrot, délután pedig mesekastélyba várják a gyerekeket.

(MTI)