Szoci kampányokba tolták Czeglédyék az elcsalt adómilliárdokat – a PestiScrácok.hu interjút készített egy védett tanúval.  

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az elmúlt hónapokban többször is bebizonyosodott, hogy a bűnszövetkezetben, adómilliárdok elcsalására felépített, Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezeteket valójában a baloldal politikai céljaira használták. Először a DK elnökéről, Gyurcsány Ferencről derült ki – aki mellesleg Czeglédy személyes barátja –, hogy százmilliós nagyságrendben kölcsönzött cégén, az ALTUS-on keresztül a letartóztatott ügyvéd-kampányfőnök cégének. Aztán a szövetkezetek zászlóshajója, azaz a Human Operator Zrt. fővárosi irodájának egyik korábbi alkalmazottja beszélt arról, hogyan bonyolították le Érden az MSZP jelöltjének kampányát iskolaszövetkezeti diák munkavállalókkal. A napokban egy védett tanú vallomására hivatkozva Budai Gyula nyilatkozta azt a sajtóban, hogy Kunhalmi Ágnes és Czeglédy Csaba személyesen találkoztak a 2014-es kampány előtt és Czeglédy pénzt adott át Kunhalminak. Ehhez hasonló fekete pártpénz-ügyletek, akár komplett baloldali kampányok illegális finanszírozása és lebonyolítása többször is előfordult az elmúlt években. Gyakorlatilag erre építették fel a hálózatot és erre használták a be nem fizetett adómilliárdokat – árulta el a PestiSrácok.hu-nak megszólaló védett tanú, aki a hálózat egyik kulcsfigurája. A férfi Kész Zoltán (immár vitán felülállóan álfüggetlen) képviselő 2015-ös veszprémi kampányán keresztül szemléltette Czeglédy Csaba módszerét.

A PestiSrácok.hu által készített interjúban elhangzottakról kikérték Lomnici Zoltán alkotmányjogász véleményét is, aki azt mondta, beszélgetésben hallható információk szerint egyértelműen tiltott pártfinanszírozás történt, továbbá sérültek azok választási alapelvek is, amelyek az eljárás nyilvánosságra és a rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkoznak. Az alkotmányjogász szerint Kész Zoltán esetében még egy probléma felmerül, hogy ő elméletben független jelöltként indult és a védett tanú szerint mégis pártapparátust használt a kampányához.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a PestiSrácok.hu oldalán.

demokrata.hu