Fotó: MTI, szerk.
Hirdetés

Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt választmányi elnöke kedden Budapesten, az V. kerületi Egyetem téren tartott sajtótájékoztatón elmondta, tankötelezettség korhatárának 18 évről 16 évre csökkentésével 100 ezer gyermek került ki a közoktatásból végzettség nélkül.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint a legnagyobb problémákkal a szakképzés küzd, amelyet az elmúlt években sikerült teljes mértékben szétverni.

Kunhalmi Ágnes a Szakképzés 4.0 című stratégiát ismertetve azt mondta, szakgimnáziumi érettségi átalakításával a kormány beismeri, nem lehet érettségi nélkül kiengedni a tömegeket a szakképzésből. Szerinte a tankötelezettség végzettséghez kötésével pedig azt ismerik be, hogy hiba volt a tankötelezettség korhatárának leszállítása.

Elmondta, a stratégiában vannak elfogadható elemek, de tartanak attól, hogy az ahhoz kapcsolódó jogszabályokból kimaradnak majd a jótékony intézkedések.

Hozzátette: nem jó, ha keretszámot határoznak meg a gimnáziumi képzésre. A szakmunkásképzés után ne szűnjön meg azt érettségi megszerzésének lehetősége nappali tagozaton és 18 éves korig mindenkinek biztosítsák az érettségi megszerzését – szorgalmazta.

Jelezte azt is, támogatják a szakszervezet azon követelését, hogy 350 ezer forint legyen a szakképzésben oktató tanárok kezdő bére.

Kálló Dániel, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje kiemelten fontosnak nevezte a nyelvtudást, de szerinte a kormány intézkedései nem segítik annak megszerzését. A magyar nyelvoktatás siralmas állapotban van, kevés a nyelvtanár, nagy létszámúak a csoportok – részletezte.

A tavaly egyetemre felvételizettek 50 százalékának volt csak nyelvvizsgája – mondta, kitérve arra, hogy ma a szakképzésben tanulók 20 százalékának sikerülne a nyelvvizsga.

Volt kérdés arról, hogy Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje kiszállt a fővárosi előválasztásból, illetve feltételeket szabott az azon történő részvételre. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum megteremtette győzelem esélyének politikai feltételeit Budapesten, összefogásukat elvtelennek nevezni igazságtalan. „Nehogy már úgy csináljunk, minthogy négy párt az hülye, csak ők fújják a passzátszelet helyesen” – fogalmazott. Hozzátette: aki jön, az jön, aki nem, az kimarad és magára vonja a választók haragját, hiszen az LMP és a Jobbik szavazói is összefogáspártiak.

Szólt arról is, hogy Vágó Gábor, az LMP listavezetője azt mondta egy tévéinterjúban, Puzsér Róbert az LMP jóváhagyása nélkül döntött, valamint pártja szeretné folytatni a tárgyalásokat. Majd ha hozza magával Puzsér Róbertet és meggyőzi, akkor szeretettel látják – közölte Kunhalmi Ágnes.

A Fidesz közleménye

A bevándorláspárti szocialisták a fiatalok jövőjét is el akarják venni – reagálás Kunhalmi Ágnes és Kalló Dániel (MSZP) nyilatkozatára

A gyerekek és a fiatalok jövőjét egyedül a bevándorláspárti szocialisták akarják elvenni. Ha rajtuk múlik, a fiatalokra egy olyan bevándorláspárti Európa vár, ahol hiába tanulnak és dolgoznak, a bevándorlók előbb kapnak majd meg mindent. A szocialisták már kormányzásuk alatt is elvették a fiatalok lehetőségeit, megduplázták a fiatalok munkanélküliségét, leépítették az oktatást, a szakképzést, kötelező tandíjat akartak bevezetni. 2010 óta minden lépés azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok életképesebb tudással és szakmákkal lépjenek ki a munkaerőpiacra. Ma 600 milliárddal többet költünk oktatásra, mint a szocialisták. Országszerte zajlanak az iskola-, a szakképzés- és egyetemfejlesztések. A gyerekek iskoláztatását ma ingyenes tankönyvvel és ingyenes étkeztetéssel is segítjük. A magyar fiatalok ma ingyenes nyelvvizsgával és hamarosan külföldi nyelvtanulási lehetőséggel is élhetnek, és az iskolapad után biztos munkára, növekvő bérekre, biztonságra, otthonteremtési és családalapítási támogatásokra számíthatnak. /OS/