Mint a sajtótájékoztatón kifejtette: a HIV-pozitív betegek több mint háromnegyede a 20-30 éves, vagyis a fiatal korosztályhoz tartozik. Az ő „megszólításukhoz” az idén sikerült megnyerniük a négy legnagyobb televízió: a Magyar Televízió, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2, valamint a két legnagyobb internetes portál: az Index és az Origo támogatását. Az említett médiumok vállalták, hogy felületeiken a december elsejei AIDS-világnap alkalmával többször is foglalkoznak ezzel betegséggel, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Szócska Miklós kiemelte: az államtitkárság eddig hat ilyen népegészségügyi kampányt „hozott össze” kreativitással és társadalmi összefogással. Ezek közül kettőt a kommunikációs szakma oklevéllel is elismert – tette hozzá, kiemelve, hogy a jövő évtől még ezeknél is intenzívebb népegészségügyi kampányokkal készülnek.

A december elsejei AIDS-világnap alkalmából tartott rendezvényen Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi vezetője azt mondta: az idén több nemzetközi dokumentum készült az AIDS megfékezésére. A WHO globális stratégiát fogadott el, emellett európai uniós akcióterv is készült, illetve az ENSZ ebben résztvevő összes szervezete politikai deklarációt is elfogadott.

Most úgy tűnik, esély van arra, hogy ezt a világjárványt nemcsak megfékezni lehessen, hanem nagyon jelentős mértékben vissza is tudják szorítani – mondta Pusztai Zsófia. Mint megjegyezte: az újonnan regisztrált esetek száma is csökkent, a világszerte mintegy 14 millió beteg közül már mintegy 6,6 millió hozzájut a kezeléshez, ami javuló tendenciát jelent.

Keletebbre viszont még mindig aggasztó a helyzet, a tendencia – fűzte hozzá, példaként említve, hogy az újonnan regisztrált esetek 90 százalékát Oroszország és Ukrajna adta. Ebben a régióban viszont az intravénás droghasználók száma is jóval magasabb – jegyezte meg.

Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanszékvezetője kifejtette: noha Magyarországon a fertőzöttek száma csak nagyjából egynyolcada az európai átlagnak, nagy problémát jelent, hogy viszonylag későn diagnosztizálják a beteget, sokszor már csak akkor, amikor AIDS stádiumban vannak.

Kiemelte, bár a magyar társadalom általában véve befogadó, a HIV-pozitívak mégis kirekesztődnek, elvesztik családi, baráti kapcsolataikat, munkahelyüket. Magyarországon a HIV-pozitívak 24 százaléka anonim marad, nem jelentkeznek kezelésre, hiába finanszírozza azt az állam.

Emellett azt is megjegyezte, hogy a fiatalok az AIDS-ről, de általában véve a nemi betegségekről is keveset tudnak. A fiatal párok 25 százaléka meddő, s ezen esetek nagy része valamilyen nemi betegségre vezethető vissza – tette hozzá. A fiatalok tájékoztatása érdekében ezért honlapot indítanak, ahol minden információt megtalálhatnak a szexuális úton terjedő betegségekről, illetve azok megelőzéséről.

(MTI)