Az MSZP támogatottsága az összes választó körében 16, a Fideszé 35 százalékos, az SZDSZ 2, az MDF 4 százalékot ért el, a bizonytalan szavazók aránya 40 százalék – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. A közvélemény-kutató adatai szerint a Fidesz-tábor meghaladja a hárommilliót, míg az MSZP-szimpatizánsok száma mintegy másfél millióra tehető.

A biztos pártválasztóknál az MSZP az októberi 30 százalékról mostanra 24 százalékra rontott, míg a fiatal demokraták 58-ról 62 százalékra javítottak. Az SZDSZ támogatottsága egy hónap alatt 4-ről 3 százalékra apadt, míg az MDF-é 5-ről 6 százalékra nőtt.

A közvélemény-kutató adatai szerint a Fidesz-tábor meghaladja a hárommilliót, míg az MSZP-szimpatizánsok száma mintegy másfél millióra tehető. Az ellenzéki előny a 30 év alattiaknál, a szakmunkásoknál mutatható ki, a falvakban pedig háromszoros a többlet. Az ellenpólust a 65 év felettiek és a fővárosiak jelentik.

Az MSZP szimpatizánsai meglehetősen enerváltak: 58 százalék mutat aktivitást, mg a Fidesz táborában 68 százalék menne el egy most vasárnap rendezendő szavazásra. A Szonda szerint az MSZP táborából mintegy 800 ezren vándoroltak a bizonytalanok közé, a Fideszhez pedig mintegy 150 ezer szocialista szimpatizáns csapódott. A nagyobb ellenzéki párt nagy, 90 százalékos hatékonysággal tudta megtartani szavazóit, és mintegy 500 ezer új szimpatizánst is szerzett.

Tárki: kétharmados Fidesz-többség

A Tárki felmérése szerint, ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz kétharmados többséget szerezne. A közvélemény-kutató adatai azt mutatják: a biztos szavazók között az ellenzéki párt támogatottsága 67, a szocialistáké 23 százalék. A Tárki szerint jelenleg csak a két nagy párt lépi át az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

(Népszabadság, MR)