A Patrick Goudou ügyvezető igazgató által vezetett küldöttség a magas szintű uniós légiközlekedési konferencia alkalmából kereste fel a magyar légiforgalmi szolgáltatót.

A helyettes államtitkár kifejtette: Magyarország számára rendkívül fontos, hogy szakmai intézményei kiváló kapcsolatokat ápoljanak az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséggel. Az élénk információáramlás alapozhatja meg a legjobb nemzetközi gyakorlatok átültetését a hazai működésbe. A megbeszélés az EASA és a HungaroControl közötti együttműködés elmélyítését, a bizalom növelését is szolgálta.

A mostani vizit közvetlen előzménye a HungaroControl Zrt. és a Közlekedésbiztonsági Szervezet közös delegációjának az EASA kölni központjában tett februári látogatása volt. Az általános bemutatáson túl ekkor elsősorban a légiforgalmi irányítási terület szabályozásával, az Európai Repülésbiztonsági Program és Terv készítésével foglalkozó szakemberekkel tárgyalt a magyar delegáció.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség képviselői a magyar soros elnökség legjelentősebb szakmai rendezvényére, a március 3-4-i magas szintű légiközlekedési konferenciára érkeztek Budapestre. A nemzeti légiforgalmi szolgáltató az általa támogatott eseményt követően, március 7-én szakértői műhelytalálkozót szervez az EASA jogalkotó folyamatáról.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség 2003-ban kezdte meg működését. A légiforgalom növekedésével európai szintű közös kezdeményezésre volt szükség a légi közlekedés biztonságának és fenntarthatóságának megőrzésére. Míg az operatív feladatok nagy részét továbbra is a nemzeti hatóságok látják el, az Ügynökség a közös európai biztonsági és környezetvédelmi szabályok kidolgozásával foglalkozik. A szabványok alkalmazását a tagállamokban végrehajtott ellenőrzések segítségével követi nyomon, és a szükséges szakértelem, kutatási eredmények megosztásával, képzéssel segíti.