Fotó: MTI/Kovács Tamás

Feljelentést tesz Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy ózdi korrupciógyanús ügy miatt.

Az országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, egy kiszivárgott hangfelvételen Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, az ellenzéki párt alelnöke állítólag a város jegyzőjével és alpolgármesterével arról beszél, hogy egy több mint 400 millió forintos vízminőség-javító tenderen előnyben kellene részesíteni egy céget – amely viszont a másik pályázónál 10 százalékkal drágább ajánlatot tett -, és végül az is kapta a megbízást.

Németh Szilárd szerint ideje tiszta vizet önteni a pohárba, Janiczak Dávid, a Jobbik elnökének, „Vona Gábornak a vidéki jobbkeze” ugyanis három hete nem válaszol a feltett kérdésekre. Hogy van az, hogy egy olyan párt alelnöke, amely mindig a korrupcióról és az elszámoltatásról beszél, nem áll az emberek elé, és nem mondja el, igaz-e vagy sem a – sajtótájékoztatón is lejátszott – hangfelvétel tartalma? – tette fel a kérdést.

A Fidesz alelnöke közölte, semmi sem maradhat következmények nélkül, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával, és kéri az ügyészséget, hogy vizsgálja meg a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúját is.

A Fidesz és a kormány 2010-ben egyértelművé tette, hogy a zéró tolerancia híve a korrupcióval szemben – mondta.

Németh Szilárdot faggatták CEU-ügyben, amelyről közölte, állnak minden tárgyalás elé, de tudomása szerint még nem érkezett meg az Egyesült Államok oktatási minisztériumától az a levél, amelyre Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vár. Arra a kérdésre, hogy ha például a Velencei Bizottság a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását javasolná, megfontolnák-e azt, a képviselő úgy reagált, ő biztos, hogy nem, de nem ő az oktatásért felelős tárcavezető.

Azzal kapcsolatban, hogy a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége a rezsicsökkentés közzétételi szabályai miatt törvénymódosítást javasol, a Fidesz – rezsicsökkentésért is felelős – politikusa azt mondta, ahol a társasházaknak tisztességes kezelőik vannak, és a tulajdonosok odafigyelnek a tulajdonukra, nagyon jó példákat találni a rezsicsökkentés kimutatásáról szóló jogszabály végrehajtására. Ezért szerinte a továbbiakban is szükség van erre a törvényre, de kész tárgyalni a szakmai szervezettel.

Mirkóczki Ádámot, az ellenzéki párt szóvivőjét kérdezték arról, hogy a fideszes Németh Szilárd feljelentést tesz az ózdi hangfelvétel ügyében. Azt felelte, az önkormányzat és Janiczak Dávid munkájával kapcsolatban számos hatósági ellenőrzés volt és egy esetben sem találtak törvénytelenséget, szerinte most is így lesz. A Jobbik alelnöke áll a vizsgálat elé – közölte Mirkóczki Ádám, aki szerint a teljes hanganyagból világos, hogy nincs szó korrupcióról.

MTI