Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Hirdetés

Magyar Péter felbukkanása alaposan szétzilálta a balliberális ellenzéket. Vezető erejét, a Demokratikus Koalíciót tíz százalék alá, a többi pártot pedig a megszűnés szélére lökte. Magyar Péter a Telexnek adott múlt heti videóinterjújában arról beszélt, hogy a Tisza Párt támogatottsága még ebben a kormányzati ciklusban beérheti a Fideszét.

– A Tisza Párt legyőzte az összes ellenzéki pártot, nem kooperálunk velük, nincs dolgunk a DK-val sem – jelentette ki a Tisza Párt elnöke.

Magyar Péter többször bizonyította, hogy amit mond, annak az ellenkezője következik be, így akár biztosra is vehetnénk a Tisza Párt és a DK jövőbeni összeborulását. Milyen politikai realitása van ennek, milyen folyamatok vezethetnek ide?

Tetőzött a Tisza

Nagy Milán, a XXI. Század Intézet elemzője úgy látja, Magyar Péter célja, hogy 2026-ban a Fidesz kihívója legyen. Szerinte ehhez először is az eddigi one man show helyébe fel kell építenie egy valódi, országos pártot helyi szervezetekkel, aktivistákkal, és az is elengedhetetlen, hogy a baloldal meghatározó erejévé váljon. Ez utóbbit kétféleképpen érheti el. Vagy a baloldali és a mikropártok bedarálásával és szavazóik átcsatornázásával, vagy a DK-val való összefogással. A politikai elemző szerint az összefogás forgatókönyve a valószínűbb, mert nehezen képzelhető el, hogy a Gyurcsány-párt megmaradt, elkötelezett szavazói elhagyják a pártot egy, az eddigi megnyilvánulásai alapján kifejezetten DK-ellenes politikus támogatása érdekében.

Korábban írtuk

A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a júniusi választások óta eltelt másfél hónapban a Tisza népszerűsége harminc százalék fölé ment, tizenkét százalékra megközelítve a kormányzó pártokat. Kiszelly Zoltán politológustól azt kérdeztük, milyen támogatottság szükséges ahhoz, hogy a Tisza Párt egyedül, összefogás nélkül vágjon neki a 2026-os választásoknak.

Kiszelly válaszában elmondta, Magyar Péternek is azt kell elhitetnie a választókkal, amit előtte sok ellenzéki politikus – Bajnai Gordon, Botka László vagy Márky-Zay Péter – megpróbált már, hogy egyedül is képes legyőzni a Fideszt. Szerinte ehhez legalább tartósan harmincszázalékos támogatásra lenne szüksége, tehát az egymilliós szavazótáborát mindenképpen tartania kell, és amíg ez sikerül, addig a választói elhiszik, hogy egyedül is nyerhet, ha viszont a támogatottsága leesik húsz százalékra vagy az alá, akkor már nehéz lesz elhitetnie, hogy összefogás nélkül is győzhet.

– Magyar Péter úgy árulja a közéletet az interneten, ahogy egy celeb egy új energiaitalt vagy ahogy egy influenszer mutatja be az életét: színpadra állítja a politikát. Nagyjából tíz kommunikációs fogással operál, újat már nem tud mutatni. Túl vagyunk a Tisza tetőzésén, mert ami őt naggyá tette, az azonnali kormányváltás ígérete, nem valósult meg. Ugyanis azt ígérte, ha nyilvánosságra hozza a birtokában lévő hangfelvételt, a kormány nem tehet mást, mint hogy azonnal lemond. Azt is mondta, ha a Fidesz negyven százaléknál kevesebbet ér el a választásokon, akkor másnap kormányváltás lesz. Ezek egyike sem valósult meg, és már nem ígérhet azonnali kormányváltást, mert mindenki tisztában van vele, hogy ennek esélye legkorábban a 2026-os választáson jön el – mondta Kiszelly Zoltán.

Hablatyember

A politológus arról is beszélt lapunknak, hogy Magyar Péter számára a fővárosi közgyűlés lesz a kísérleti terep, ahol megmutathatja szavazóinak: nem politikai alapon szavaz együtt a DK-val vagy a Fidesszel, hanem szakmai témák kapcsán.

– A fővárosi közgyűlésben a Tisza Párt el tudja játszani a kint is vagyok, bent is vagyok játékát. Ha a Fidesz a DK-val együtt szavaz, akkor Magyar Péter mondhatja, hogy kék lett a narancs. Amikor viszont Magyar Péter szavaz együtt a DK-val, akkor a Fidesz mondhatja, hogy Magyar Péter baloldali. Ha pedig Magyar Péter a Fidesszel együtt támogat valamit, akkor a DK mondhatja, hogy Magyar Péter fideszes. Ha el tudja bábozni másfél éven át, hogy ő nem a DK természetes szövetségese vagy a Fidesz kis testvére, akkor megmaradhat a harmincszázalékos bázisa. A Tisza Párt szavazóbázisát jórészt azok alkotják, akik sem a DK-t, sem a Fideszt nem akarják. Ha sikerül tartania Gyurcsány Ferenctől a kellő távolságot, akkor nem veszíti el a szavazóit. Mindig egy lépésre a DK-tól, ezt kell hihetően eljátszania – magyarázta Kiszelly Zoltán. Ugyanakkor úgy látja, az idő Magyar Péter ellen dolgozik.

– Hamarosan kevés lesz, hogy mindenki buksiját megsimogatja, és a jobbosoknak Wass Alberttől, a balosoknak József Attilától idéz. Amikor jobbra kacsint, a balosok szisszennek fel, amikor balra, akkor pedig a jobbosok. Nem maradhat sokáig ilyen képlékeny, ezért lesz nehéz egyben tartania a szavazóbázisát – fejtette ki.

„Tudod mit, kollega? Állj sorba! Aztán majd ha kiderül, hogy feleannyit kockáztattál az életedből, mint mi, ha kiderül, hogy feleannyit küzdöttél, mint mi, akkor majd szólhatsz! És érdektelen, hogy harminc százalékod van. Harminc százaléka nagyon sok rohadék politikai tömörülésnek volt a XX. században. Ezzel nem mész te sokra énvelem! Ha te kevesebb Európát akarsz, ha te nem mersz megszólalni Oroszország ügyében, akkor te egy gáz ember vagy. És nekem egy gáz ember ne magyarázza meg, hogy merre van az előre!” – fakadt ki indulatosan Gyurcsány Ferenc Magyar Péter ellen a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorban.

„Hablatyember”, „ trollfiú”, „politikai szélhámos” – a DK politikusai, főként Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a választások óta különféle válogatott jelzőkkel, személyeskedő stílusban szidalmazzák a Tisza Párt elnökét. Magyar Péter a DK politikusainak szemében a főbűnös, akinek nem érdemes elhinni, hogy „több mint a politikai légnyomásnak kiszolgáltatott véletlen”.

Barkóczki Balázs, a DK országgyűlési képviselője foglalta össze, mi a bajuk a DK-soknak Magyar Péterrel. Egyrészt megbocsáthatatlannak tartják, hogy nem a kormánypártokat, hanem a magyar ellenzéket gyengítette a június 9-i választásokon.

„Magyar Péter egyetlen képviselői helyet sem vett el az Európai Parlamentben a Fidesztől, ellenben sikerült azt elérnie, hogy mind a Momentum, mind az MSZP, mind a Jobbik képviselet nélkül maradt az EP-ben. Vagyis Magyar Péter pont hogy nem a kormánypártokat, hanem a magyar ellenzéket gyengítette a június 9-i választásokon” – írja a DK-s politikus. Másrészt Magyar Péter első európai parlamenti szavazásán „megvédte Orbán Viktort és nem szavazta meg azt a segítséget Ukrajnának, amivel az ország megvédhetné magát az orosz agresszió ellen”.

Felrója neki azt is, hogy a Tisza Párt két jelöltet is elindított az ellenzék által megnyerhetőnek mért X. és a XVII. kerületben, ahol így szerinte az ellenzék megosztottsága miatt tudtak győzni a fideszes polgármesterjelöltek. Hozzátette még, Magyar Péter olyan médiahackekkel próbálja folyamatosan uralni a közvéleményt, amikről aztán rendre kiderül, hogy közük sincsen a valósághoz.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (szerk.)

Összefogni az ördöggel

Magyar Péter a DK számára a megtestesült ördög, azt azonban már jól tudjuk, hogy az ellenzék Orbán Viktor ellen, ahogy Karácsony Gergely fogalmazott, még az ördöggel is hajlandó összefogni. Már láttunk erre példát korábban a Jobbik kapcsán, mégis egészen szürreális, ahogyan a DK politikusai egy interjún belül mindennek elmondják Magyar Pétert, erkölcsileg és politikailag is alkalmatlannak tartják, majd kijelentik, hogy a hatalom érdekében hajlandók vele kollaborálni.

– Ha az ellenzék nem érti meg, hogy nincs más útja, mint a teljes körű, jóhiszemű, bizalmi együttműködés, akkor bajban vagyunk – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Telexnek, és hozzátette, ha valaki Magyar Péter habitusával közel kerülhet a kormányzáshoz, az drámát jelent.

A DK elnöke szerint ha 2026-ban az lesz a szavazói akarat, hogy Magyar Péter legyen a miniszterelnök-jelölt, akkor a DK „hosszan le fog ülni”, és dönt. Hozzátette, jelenleg nem lát olyan okot, amely kizárná Magyar Péter miniszterelnök-jelöltségét, de Magyar Péternek még bizonyítania kell ehhez. Gyurcsány Ferenc múlt heti Facebook-bejegyzésében ismét hitet tett az összefogás mellett, miszerint a demokratikus riválisok, mint a DK és a Tisza Párt, koalícióra léphetnek, ezzel szemben nincs együttműködés rendszerellenfelek, azaz a DK és a Fidesz között.

Kiszelly Zoltán kérdésünkre, mi a célja a DK kétirányú kommunikációjának, azaz ha Gyurcsány Ferenc nem zárja ki Magyar Péterrel az összefogást, akkor miért támadják a Tisza Párt elnökét, így válaszolt:

– A teljes DK-szubkultúra a Nyugati Fénytől kezdve az Amerikai Népszaváig páros lábbal száll bele Magyar Péterbe. A DK-s univerzum megpróbál tűzfalat építeni szavazói és Magyar Péter közé. Gyurcsány Ferenc tisztában van vele, hogy az idő neki dolgozik, és nehéz lesz Magyar Péternek megtartani a pozícióit. Ha a Tisza Párt húsz százalék alá megy, akkor kénytelen lesz összefogni velük. Schiffer András találóan fogalmazta meg, hogy Gyurcsány Ferenc jelenleg a báziskonszolidáción dolgozik, azaz a DK elnöke a megmaradt szavazóbázisát szeretné egyben tartani. Magyar Pétert megpróbálja áttolni a jobboldalra, hogy a baloldali szavazók szemében a DK maradjon az egyetlen ellenzéki alternatíva. A kutatások azt mutatják, eddig sikerült a baloldali szavazók átáramlását megállítani, hiszen a választások után is nyolc-tíz százalékon áll a DK.

Gyurcsány Ferenc időt szeretne nyerni, a bizonyítási kényszer Magyar Pétert terheli, tette hozzá a politológus, és azt sem tartja kizártnak, hogy ha Magyar Péter csillaga leáldozik 2025 őszére, akkor az ellenzéki oldalon akár egy újabb messiás is színre léphet.