Szovjet katonai egyenruhában pózolt a Facebookon Simon Wintermans, aki nemrég Pécsett szervezett ellenzéki tüntetést. Most viszont ellene szerveztek demonstrációt a Recski Szövetség képviselői és az 56-os Szövetség Baranya megyei szervezete, akikben rossz emlékeket ébresztett a Facebookra feltöltött fotó, illetve egyetemisták, akik szerint a legkevésbé sem vicces önkényuralmi jelképekkel fotózkodni, a holland férfinak pedig bocsánatot kellene kérnie.
 



A demonstráció résztvevői szerint elfogadhatatlan, hogy a városban mára közéleti szereplővé avanzsált ellenzéki tüntetésszervező, Simon Wintermans szovjet katonatiszti egyenruhában pózolt a Facebookon. A huszonkét éve Pécsre települt holland korábban azzal keltett feltűnést, hogy anyák napján megszervezte a „kijózanodás napjának” elnevezett ellenzéki tüntetést, amivel egy baloldali lapnak adott nyilatkozata szerint az önkormányzati választásokra akarta elkezdeni a hangolást. 

Most azonban miatta vonultak fel a demonstrálók, akiknek érthető okokból szúrja a szemüket a szovjet uniformis. A résztvevők felszólították Wintermanst, hogy kérjen bocsánatot a kommunista diktatúra és megszállás áldozataitól és hozzátartozóiktól, sőt azt is kilátásba helyezték, hogy amennyiben az ellenzéki véleményvezér ezt nem teszi meg, készek feljelentést is tenni ellene a Büntető törvénykönyv önkényuralmi jelképek használatáról szóló paragrafusa alapján. 



„Bennünket nagyon megdöbbentett mindez, mi, a kommunizmus politikai üldözöttjei nem szeretjük újra látni a szovjet tiszti egyenruhát, és ez rosszul esett a sorstársaimnak„ – mondta honlapunk kérdésére Czukor Antal, az 56-os szervezet megyei vezetője. Az egykori politikai elítélt rámutatott, azért csatlakoztak a tüntetéshez, hogy kifejezzék nemtetszésünket: közölni akarták, hogy csak olyan ember vállaljon szerepet a közéletben, aki a magyar történelmet ismeri, tisztában van azokkal a viszonyokkal, amelyek Magyarországon a diktatúra éveiben uralkodtak, és tudja, hogy az ilyen dolgokkal nem illik tréfálkozni.

„Sajnálatosnak és felháborítónak tartjuk azt, hogy Simon Wintermans szovjet egyenruhában pózolt és buzdított a közösségi médiában ellenzéki megmozdulásokra, erre a magatartásra az sem mentség, ha viccként fogta fel, ahogy az sem, ha tudatlanságból járt el így. Sem a sarló-kalapáccsal, sem az SS-jelvénnyel nem lehet a fennálló demokratikus intézmények lerombolására buzdítani” – nyilatkozta Vezér Tamás politológus hallgató, aki szintén részt vett a tüntetésen.

„Mi itt, Kovács Béla szülővárosában különösen érzékenyek vagyunk erre” – tette hozzá.


Képernyőfotó: Facebook.com

Információink szerint a demonstráció után Wintermans is kommentálta az esetet – azt ugyan nem mondta el, miért választotta pont ezt a nyilvánvalóan provokáló fotót profilképének, mindössze azt ecsetelte hosszasan, hogy egy kelet-európai útja során készült róla a fotó, amikor egy vasúti kocsiban kölcsönkérte egy szovjet hadnagy uniformisát. Tudomásunk szerint mindeddig nem kért bocsánatot a sértettektől, sőt a profilképét sem cserélte le.

K.D.