A különféle adatbázisok összekapcsolásával tenné hatékonyabbá a feketegazdaság elleni harcot a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) – írja a Népszabadság.

Nagyobb figyelmet kéne fordítani szerintük az adózók pontosabb nyilvántartására; ennek érdekében az összes magyar állampolgárt univerzális személyazonosító jellel kéne ellátni – olvasható az NBH napokban megjelent, 2008-as évkönyvében.

Nemzetbiztonsági Hivatal

Az adatbázisok közötti átjárhatóság hiánya az NBH szerint hozzájárul a szürke- és feketegazdaság fennmaradásához, mivel a jövedelem, az adó- és járulékbefizetés, az egészségbiztosítási jogviszony, illetve az állami nyilvántartásokban szereplő vagyon nem vizsgálható együtt.

A szürke- és feketegazdaságban keletkező adózatlan jövedelmet jelenleg 3-5000 milliárd forintra becsülik, így a kieső állami bevétel évente ezermilliárdos nagyságrendű lehet – írja a lap.

Mit mond majd Ficsor egy CIA-igazgatónak?

A Magyar Hírlap arról ír: szakértők szerint súlyos kockázatokkal jár, hogy Bajnai Gordon kormányfő a teljesen tapasztalatlan és képzetlen, a titkosszolgálatok munkájáról utcai szintű ismeretekkel rendelkező, 29 éves Ficsor Ádámra akarja bízni a nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását.

Egy, a lapnak nyilatkozó volt titkosszolgálati tábornok úgy vélte: az elhibázott kinevezés hátrányai akkor ütköznek majd ki, amikor a leendő miniszternek a CIA igazgatójával vagy éppen az orosz FSZB vezetőjével kell tárgyalnia.

A szakértők szerint süllyedőben vannak a magyar szolgálatok, aminek egyértelmű jele, hogy sem a tárcavezető, sem az államtitkár nem ért ahhoz, amivel megbízták.

Demeter Ervin

Demeter Ervin, a Fidesz képviselője, az Orbán-kormány volt titokminisztere hangsúlyozta: Ficsor Ádám szakbizottsági meghallgatáson elmondott közhelyes céljai köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Simicskó István, a bizottság kereszténydemokrata elnöke úgy látja, Ficsor kinevezésével a Gyurcsány Ferenchez köthető körök működnek tovább a szolgálatok környékén.

(hirado.hu/Népszabadság/Magyar Hírlap)