Ötvenmillió forintot ad a kormány a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) arra, hogy a püspökségeken, plébániákon keresztül támogassa fiatalok utazását a krakkói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten újságíróknak.Soltész Miklós hangsúlyozta, mind egyházi diplomáciai szempontból, mind a lengyel-magyar barátság megőrzése szempontjából fontos, hogy minél több fiatal utazhasson Krakkóba és találkozhasson Ferenc pápával. Hozzátette: több ezer fiatal juthat így ki a világtalálkozóra.

Veres András, az MKPK elnöke az MTI-nek elmondta: a püspöki konferencia maga is támogatja a fiatalok részvételét – utazásukat és krakkói szállásukat – a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón. A fiataloknak először a plébániájukon kell jelentkezniük, majd a plébános ajánlásával az MKPK ifjúsági bizottságánál.

A krakkói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót 2016. július 25-31. között tartják. Az ifjúsági világtalálkozók ötlete Szent II. János Pál pápa nevéhez kötődik, az elsőt 1984-ben rendezték meg Rómában. A 2-3 évente megszervezett program elsődleges célja, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival. A legutóbbi, 2013-as Rio de Janeiró-i találkozón Ferenc pápa miséjén hivatalos becslések szerint 3,7 millióan vettek részt.

MTI