2011. január 17-én Kovács Pál energetikai helyettes államtitkár és Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részt vettek az energetikai igazgatók magas szintű találkozóján, melynek célja a 2011. február 4-i Európai Tanács ülés előkészítése volt. A megbeszélésen a résztvevők a tanácsülés előzetes programpontjait vitatták meg.

A találkozón részt vevő energetikai vezetők meghatározták az egységes európai energiapiac megteremtéséhez szükséges lépések és az energetikai infrastruktúra projektek megvalósulását segítő intézkedések sarkalatos – további megvitatást igénylő – pontjait. A megbeszélésen szó esett az energiahatékonyság kérdésköréről és az Európai Unió energetikai külkapcsolatainak legfontosabb kérdéseiről is.

A magyar elnökség törekvése, hogy a 2011. február 4-re tervezett csúcstalálkozó az Európai Unió egésze számára gazdasági, társadalmi és politikai szempontból prioritást jelentő energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéskörökre összpontosítson. A magyar delegáció jelezte: Magyarország meglátása szerint az európai energiapolitika alappillére egy integrált belső energia piac kell legyen, melynek megvalósításához infrastrukturális fejlesztésekre és további szabályozási lépésekre van szükség. A magyar elnökség az Európai Tanács elnökével összhangban arra törekszik, hogy az EiT határozott politikai iránymutatást adjon az összeurópai érdekű, sürgető infrastrukturális beruházások előreviteléhez, a nemzeti szabályozásokban még mindig fennálló technikai akadályok lebontásához. Az energia csúcson kialakított iránymutatások döntő lökést adhatnak a zöld technológiák jövőbeni fejlesztési irányainak, valamint nem utolsó sorban új és hatékony kereteket fektethetnek le a megbízható, átlátható és megfelelően szabályozott partnerségi együttműködéshez a legfontosabb kitermelő és tranzit országokkal.