A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Szócska Miklós újabb egyeztetést tartott a transzplantációt érintő kérdésekről, a szabályozott nemzetközi szervcserék lebonyolításának intézményi lehetőségeiről az érintett szakmai szervezetekkel.

Ennek alapján – a szakma és a betegszervezetek egyöntetű kérésének megfelelően – az államtitkár döntött arról, hogy januárban tárgyalásokat kezdeményez Magyarország Eurotransplanthoz való csatlakozásáról.

Szócska Miklós az egyeztetést követően bejelentette, hogy a transzplantációs kérdés rendezése érdekében az alábbi cselekvési-tervet kell megvalósítani:

– A betegek érdekében fel kell tölteni a várólistákat az uniós átlag szintjére, amelynek finanszírozását az ágazat vezetése 2011-ben a kasszán belüli átcsoportosítással fogja megoldani.

– Lépéseket kell tenni a donorjelentési aktivitás növelése érdekében, érdekeltté kell tenni az érintett feleket abban, hogy ebben partnerek legyek, ugyanakkor meg kell teremteni az ellenőrzési rendszerét is.

– Haza kell hozni középtávon a tüdőtranszplantációt.

– El kell érni, hogy a gyermekszív-transzplantáció tekintetében Magyarország legyen Közép-Európa regionális centruma.

– Fokozni kell a transzplantációval kapcsolatos felvilágosító munkát az egészségügyben dolgozók, a betegek, és a társadalom körében.

– Fel kell készülni az Eurotransplanthoz való csatlakozási tárgyalásokra.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság – teljességgel szakítva az elmúlt évek hagyományaival – új működési rend és bizalmi viszony mellett, a szakmával és a betegszervezetekkel közösen kívánja megoldani a szervtranszplantáció kérdéskörét.