A miniszter arról beszélt, hogy a nemzetpolitika a magyar állam és magyar nemzet határainak eltéréséből fakad. 2010 óta szemléletváltás zajlott le, a kormány számos eszközzel segíti a határon túli magyar családokat, fiatalokat, vállalkozásokat, hogy identitásuk ne vesszen el, inkább erősödjön – mondta.

Hirdetés

Lőrincz Csaba, a díj névadója nemzetéért elkötelezett tudósként hatalmas szerepet játszott abban, hogy a határon túli magyarság fennmaradjon, virágzásnak induljon. A Lőrincz Csaba Díj azoknak a tevékenységét ismeri el, akik összekovácsolják a magyar összetartozás szellemét – közölte Varga Judit.

Hozzátette: van még mit tenni, hisz egyelőre hiábavaló az a küzdelem, amely az őshonos európai kisebbségek védelméért zajlik az unióban.

Varga Judit elmondta: az idei díjazott, Tárnok Balázs nagy munkát végzett többek között a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos magyar álláspont kidolgozásakor.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a díjátadón elmondta: Lőrincz Csaba Sepsiszentgyörgyön született. A Securitate, a kommunista Románia titkosszolgálata üldözte el szülőföldjéről az 1980-as években, így lett Budapesten kisebbségi szakértő, a nemzetpolitika alapjainak megalkotója, és a határon túli magyarság támogatója a Fideszben, a parlamentben és a Külügyminisztériumban.

Értékes életműve félbemaradt, befejezése az utódok feladata – fűzte hozzá.

Az idei díjazott, Tárnok Balázs tudományos és közéleti tevékenységét méltatva Németh Zsolt elmondta: nagyobb összefüggésekben gondolkodó kutatója a kisebbségek ügyének, ugyanakkor a nagyon is gyakorlatias tevékenységet végző Rákóczi Szövetség alelnökeként is a határon túliakért dolgozik.

Németh Zsolt beszélt arról is, hogy Tárnok Balázs szülőföldjén, Felvidéken előrehaladt az asszimiláció, s erre figyelni kell. A kedvezőtlen folyamatok, főként az elvándorlás mostanában Kárpátalján még súlyosabb, hasonlóan a 30 évvel ezelőtti délvidéki eseményekhez, melyeknek szintén egy háború volt a kiváltó oka.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő szintén méltatta a díjazott határon túli magyarokért végzett kiemelkedő tevékenységét, a helyi problémáktól az összmagyarság ügyéig ívelő tudományos munkásságát.

Korábban írtuk