Tartósan fennmarad a migrációs nyomás, nem mindegy, hogy azt a magyar-szerb vagy az osztrák-magyar határon áll meg – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában, utalva arra, hogy az új osztrák kormány egyetlen migránst sem akar befogadni.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Kiemelte, hogy ha az osztrákok megállítják a migránshullámot, de ide – egy kormányváltás esetén – bejönnek, akkor „Magyarország a migránsok gyűjtőtáborává fog válni”. 
    
Szavai szerint egészen abszurd iránya van az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló vitájának. Példaként hozta fel, hogy az érkezetteknek státuszuktól függetlenül ugyanazokat a szolgáltatásokat kellene nyújtani, amit az évtizedek óta ott élő állampolgárok kapnak.
    
Hangsúlyozta: az ENSZ közgyűlés tagjainak zöme kibocsátó vagy tranzitország, amely igyekszik eltolni magától a problémát, miközben az európai államok „valamilyen rejtélyes oknál fogva félrenéznek”.
    
A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Szijjártó Péter arról beszélt, nyilvánvalóan nem alapvető emberi jog annak eldöntése, ki melyik országban akar élni, Magyarország pedig sosem fogja elfogadni, hogy „a nem létező emberi jogokat a létezők fölé helyezik”.
    
Megjegyezte: az ENSZ emberi jogi bizottságában „elképesztő” a civil szervezetek befolyása, amelyek egyoldalú, elfogult és hazug információkkal befolyásolják az ottani történéseket. Ha pedig nem vívjuk meg a migrációs csomaggal kapcsolatos harcot, akkor ezek a kezdeményezések úgy mennek át a világszervezeten, mint kés a vajon – jelentette ki.

(MTI)