Rendőrségi és nemzetbiztonsági források szerint néhány fős csoportban, de "politikailag függetlenül", lényegében találomra támadják meg a cigánytelepek szélén álló épületeket.

A titkosszolgálatok pedig – bár fontos szerepet kapnak a nyomozásban – nem tekintik nemzetbiztonsági ügynek a történteket – írta a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy a megkésett helyszínelés ellenére az alapvető nyomokat sikerült rögzíteniük a szakembereknek, a rendőrség vezetése pedig ma már igen bizakodó az eredményes felderítést illetően.

A Blikk információi szerint nemcsak a nagycsécsi és a tatárszentgyörgyi támadások között lehet összefüggés, de a tavaly júliusi galgagyörki támadás is ennek a sorozatnak a része. A lap úgy tudja: a hatóságok vizsgálják annak lehetőségét is, hogy egy 3-4 fős csoport követte el a kettős gyilkosságot.

Eközben a Magyar Nemzet arról írt, hogy külföldi szakértőt kértek fel a magyar nyomozók, hogy megtalálják a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság elkövetőit.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az elkövetők úgynevezett pszichológiai profiljainak megrajzolására kérte a külföldi szakértőt. Megpróbálják meghatározni például a támadók életkorát, nemét, családi állapotát, iskolázottságát, intelligenciáját.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy a tervek szerint pénteken hozzák nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amely megállapítja, hibáztak-e a Tatárszentgyörgyön helyszínelő rendőrök.

Szigorítanák a BTK-t

Az Igazságügyi Minisztérium szigorítaná a Büntető Törvénykönyvet. Pl. a fegyveres bűncselekményért minimum 5 évet kaphat az elkövető. Aki idős embert támad meg, szintén súlyosabb büntetésre számíthat, az áldozatnak viszont joga lenne megvédenie magát, az belefér, ha ilyenkor kicsit túllépi a jogos önvédelem határát. Meg szabad védeni a saját terület határát is az ésszerűség keretein belül. Rendőrrel pedig nem szabadna ellenkezni. A Fidesz korábban már javasolta a szigorítást a 3 csapással, ilyen értelemben tehát a két nagy párt egyetért a BTK szigorításában.

Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője elmondta, a javaslatok közül pozitívnak és előremutatónak tekinthető a jogos védelemmel kapcsolatos szabályozási elképzelés, nevezetesen, hogy a jogtalan támadás kockázatát a jogtalan támadó viselje, és az esetleges határtúllépés esetében se legyen büntethető a megtámadott. Ugyancsak pozitív és társadalmi igényt elégítene ki az ún. megelőző védelem, vagyis a támadás megelőzéséhez szükséges olyan intézkedések megtétele, amelyek nem járnak a halál okozására alkalmas módon. Pozitívnak tekinthető a sértett pozíciójának erősítése, vagyis annak lehetővé tétele, hogy a bűncselekménnyel okozott kárt, ha megtéríti, akkor nem lesz büntethető egy bizonyos bűncselekményi kör esetében. Ez a jelenlegi BTK-ban is jelen van, azonban várhatóan itt szélesebb, tágabb körre terjedne ki.

A módosítás egy hosszú folyamat, nevezetesen évtizedek óta mind a politika, mind a média a lakosságba, a közvéleménybe azt a tudatot sulykolja, hogy minél szigorúbb, annál hatásosabb és hatékonyabb a büntetőjog, a büntetés alkalmazása. Sajnos ez szakmailag nem megalapozott állítás és ez az elképzelés széles körben megcsontosodott az emberekben. Bármily furcsán hangzik, a büntetőjognak, a büntetés szigorának vajmi csekély hatása van a bűncselekmények elkövetésére, ha egyáltalán van hatása. Még a 18. század második felében egy tudós kinyilvánította, hogy a bűnözés legerősebb féke nem a büntetések kegyetlensége, szigorúsága, hanem azok elmaradhatatlansága, elkerülhetetlensége. Önmagában a szigorral megoldást, a bűncselekmények tartósabb vagy hosszabb távú csökkentését nem tudjuk elérni.

Fegyelmi indul két parancsnok ellen

Fegyelmi vizsgálat indult két parancsnok ellen a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság helyszínelésénél elkövetett hibák miatt.

A Pest megyei rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint hajnalban a háziorvos és a mentőorvos kizárta az idegenkezűséget, az örkényi háziorvosi rendelő ügyeletese először szóban azt állította, hogy füstmérgezés történt, majd írásban robbanástól származó sérüléseket nevezett meg a halál okaként. A tűzvizsgáló pedig azt mondta nekik: a tüzet elektromos zárlat okozta.

A helyszínen lévő dabasi rendőrök eszerint vizsgálták csak közigazgatási hatáskörben a történteket. Abban viszont hibáztak, hogy a helyszínt nem megfelelően zárták le.

(hirado.hu, Népszava, Blikk, Magyar Nemzet, MR, hirtv.hu)