Egyéves innovációs program zárult le a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával.

Fotó: Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Fotó: Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

– A kultúrát, az új dolgokat nem csinálja meg helyettünk más. A dolgok megszületéséhez elementáris igény kell, ami bennünk van – mutatott rá a lényegre a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány innovációs programjának zárókonferenciáján dr. Kőnig Frigyes tanszékvezető, egyetemi tanár, rector emeritus, az alapítvány kuratóriumának tagja, aki Réthelyi Miklós anatómus professzort, volt nemzetierőforrás-minisztert, a kuratórium elnökét szakmája elismert professzoraként méltatta, hozzátéve, hogy a kultúrában betöltött szerepe is elismerésre méltó.

Egyéves innovációs program zárult le a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával. Az érdeklődés szerint összeállított csoportokban (matematika-biológia, matematika-fizika, technológia) együtt dolgozó fiatalok közel 70 százaléka középiskolás volt, a programban partnerként a Magyar Innovációs Szövetség működött közre, derült ki Petri László programigazgató beszámolójából. Elmondta, hogy a Facebook által 60 ezer ember értesülhetett a kultúrafejlesztésre is hangsúlyt helyező Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjáról, tevékenységéről.

A résztvevők a közvetlen szakmai segítségen, mentori iránymutatáson túl kommunikációs és pénzügyi képzésben is részesültek, figyelemmel arra, hogy egy jó ötlet csak akkor tud hasznosulni, ha megvalósítói prezentációk során és más fórumokon „el tudják adni”, illetve tisztában vannak a szabadalmi jogokat és a cégalapítás vagy épp a szerződéskötés szabályait, lehetőségeit illetően. Dr. Mikecz Péter, a jogi képzés előadója ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a cél az innováció és annak tulajdonosa védelme.

Az innováció középpontjában az ember áll, a cél, hogy egy ötletből a fogyasztó számára hasznos produktum – termék vagy szolgáltatás – legyen, fogalmazta meg dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Dr. Szőke-Milinte Enikő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Pszichológiai Intézetének vezetője szerint az innovációhoz és a kommunikációhoz egyaránt bátorság, „bevállalósság” szükséges, és tudni kell elemezni, rendszerezni a kommunikációból azokat az információkat, amelyek szükségesek, hasznosak. Ez eleinte valószínűleg nehezen megy, de idővel gördülékennyé válik. A szakember felhívta  a diákok figyelmét, hogy küldetésben vannak, amennyiben tehetségüket közösségük javára is kell kamatoztatniuk.

Korbeli Csilla informatikus közgazdász, kommunikátor arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolai oktatás nem készíti fel megfelelően a diákokat a zökkenőmentes kommunikációra. Hozzátette, a csapatmunkában nem csak az együttműködés fontos, hanem az is, hogy ki alkalmas a csoport vezetésére.

A programzáró konferencián az egyes témacsoportok bemutatták innovációikat, a részt vevő diákok pedig személyes élményeikről számoltak be. Az eseményen újfent kiviláglott, hogy a kíváncsiságból, érdeklődésből kiinduló tehetségnek néha tényleg csak egy kis lökésre, segítségre van szüksége ahhoz, hogy új, izgalmas fejlesztések szülessenek.