Fotó: képernyőkép
Hirdetés

„A dokumentum lapunk birtokába került, annak tartalmát szerdán ismertettük. A cikkben leírtuk, hogy a KEHI szakmai észrevételeket tett az állami cég gazdálkodására és az egész működésére vonatkozóan. Emellett pedig a DHK által kötött egyes szerződésekkel kapcsolatos problémákról is beszámolt” – áll a cikkben.

„Mint írták [a KEHI – a szerk.], bár a menedzsment elköltött közel félmilliárd forintot hirdetésekre, reklámokra és tanácsadásra, a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással. De olyan is előfordult, hogy triviális, az interneten számos helyen ingyenesen elérhető megállapításokra jutottak, illetve olyan cégeket kértek fel ajánlattételre, amelyek teljesítési képessége eleve kétséges volt” – tették hozzá.

A jelentés, az Átlátszó jóvoltából, INNEN tölthető le.

Mint ismert, az elmúlt hetekben vita bontakozott ki Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, európai parlamenti képviselő között is. Ennek középpontjában, ahogyan tavasszal is, szintén a Diákhitel Központ korábbi, Magyar által aláírt szerződései állnak.

Korábban írtuk

Hadházy a kisebb, közbeszerzési határérték alatti szerződésekbe nézett bele: állításai szerint ezek túlárazott, fölösleges, sok esetben fiktívnek tűnő szerződések, amelyek szándékosan pont a pályáztatási értékhatár alatt találhatóak.

A politikus csütörtökön, a Magyar Narancsban megjelent interjújában így fogalmazott:

„Egyes szerződések olyan tanulmányokra vonatkoznak, amelyek véleményem szerint minimum kérdőjeles hasznosságúak és árazásúak. Ráadásul ezeknél a cégeknél nem látjuk annak alátámasztását semmilyen adatbázisban, hogy miért őket hívták meg a munkára” – mondta Hadházy Ákos. „Tisztázni akartam olyan alapvető kérdéseket, mint hogy milyen alapon választották ki a cégeket, ki javasolta, hogy éppen tőlük kérjen ajánlatot a Diákhitel Központ? Elég hosszú ideig vártam a válaszokra, és szerintem korrekt módon nem a választások előtt próbáltam ezzel foglalkozni, hiszen tisztában voltam Magyar Péter feladatával. Azóta is sokat vártam. Sajnos, ha ezekre a kérdésekre nincsenek egyértelmű és megnyugtató válaszok, akkor ezek a szerződések továbbra is problémásak”olvasható az interjúban.

Magyar Péter korábban azt mondta: Hadházy csak sejtet, és híjával van a konkrétumoknak.

A Kehi közleménye szerint a Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, amelyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak.