Buzás Péter (MSZP) kifejtette: a Corvin-lánccal kitüntetett építész kapcsolata élete végig élénk volt várossal, az ott élők sokat köszönhetnek neki. Halála után a városlakóktól sok ötlet érkezett, hogy emlékezhetnének meg méltón a művészről. A városvezetés úgy döntött, hogy a Makovecz-terv alapján most épülő fürdő melletti teret róla neveznék el. A javaslatot október 26-án a képviselő-testület elé terjeszti a polgármester.

A tervek szerint a jelenlegi Marczibányi térből Makovecz tér lenne, míg a Hagymaház előtti névtelen közterületet Marczibányi térré neveznék át decemberben, a fürdő átadásakor.

A művész irodája a Hagymaház mellett tucatnyi tervet készített a városnak. Feladatot vállalt a gimnáziumnak és tornacsarnokának a megépítésében, a főtér felújításában és a Kossuth-szobor áthelyezésében, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri közhivatalok házának kialakításában. Ő tervezte a tanuszodát és a Marczibányi téren megvalósuló zenepavilont. Legjelentősebb makói munkája a városi fürdőkomplexum megtervezése volt, ennek átadását azonban már nem érhette meg. Két terve nem valósult meg, az egyik, a városi könyvtár a jövőben még létrejöhet – mondta Buzás Péter.

A polgármester és a város főépítésze, Novák István azt javasolja, hogy a makói Makovecz-épületek kerüljenek helyi építészeti védelem alá. Erről is a jövő szerdai képviselő-testületi ülés dönt.

Makovecz Imre életének 76. évében szeptember 27-én halt meg.

(MTI)