A MET által pénteken az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kormányhivatal döntése „nem egész egy napot ad a szülőknek új iskolát találni többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekeik számára. A 150 gyereket és családot érintő döntés esélyt sem ad a helyzet megoldására”.

Hirdetés

A szegedi iskola hétfőn adta volna át pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre – írták.

A MET megdöbbentőnek, törvénytelennek és kegyetlennek, a kiszolgáltatott gyerekek sorsára hagyásának nevezte az eljárást. A közlemény szerint „a MET intézményei ellen összehangolt megsemmisítő akció indult, a gyermekvédelem ügyét hangzatosan pártoló kormány a budapesti és a szegedi intézményekben eddig 450 gyermek és család életét törte ketté, más megoldási lehetőségeket nem is mérlegelve”.

A szegedi intézmény ügyében azonnali jogvédelmet kérelmeznek, a határozat felfüggesztését kérvényezik szakértő jogvédő szervezetekkel együttműködve.

Korábban írtuk

A szegedi intézmény hétfőtől nyitva áll a gyerekek számára, és pedagógiai felügyeletet biztosít nekik a helyzet rendeződéséig. A MET minden lehetséges fórumon tiltakozik „az embertelen eljárás ellen, és minden lehetséges eszközzel küzd a gyerekek, a kollégák és a szülők jogaiért” – áll a közleményben.

A kormányhivatal az iskola tetemes tartozása, az oktatás biztonságos, rendezett körülmények között történő megszervezésének ellehetetlenülése miatt törölte az intézményt a nyilvántartásból.