Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A holland politikus két hétfői német interjúban is arról beszélt, hogy változást tapasztal a migráció kérdéseinek megítélésében a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) térségében.

A Rheinische Post című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy „a menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett”. Nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyekben a menekültek megérkeznek az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet területére, a feladatot közösen kell megoldani, különben ismét határok választják el egymástól az országokat, „és akkor Schengennek vége”.

Mint mondta, Magyarországnak és Lengyelországnak „el kell magyarázni, hogy nem lesz többé nyitott határ Ausztria vagy Németország felé, ha csökönyös magatartásuk kárt okoz az egész schengeni övezetnek”. Nem büntetni kell a szolidaritástól tartózkodó országokat, de tudomásul kell venni azt a „politikai tényt”, hogy „az EU-t a kölcsönös szolidaritás élteti, és ha ez a szolidaritás csak egy irányban mutatkozik meg, akkor rögtön meg is szűnik”.

Azonban „növekvő hajlandóságot látok a közös fellépésre a menekültkérdésben, bár nem Magyarországon, hanem Lengyelországban, Szlovákiában vagy Csehországban, így például leveleket kapunk lengyelországi polgármesterektől, akik azt mondják, hogy küldjetek menekülteket, megoldjuk” – fejtette ki Frans Timmermans. A jelenlegi, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban az első alelnöki tisztséget betöltő politikus hozzátette, hogy ezek a települések támogatást kapnak EU-s forrásokból.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak úgy fogalmazott, hogy „Közép-Európában enyhén a pozitív irányba fejlődik a gondolkodás a migrációról és a szolidaritásról, Magyarországon nem, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is látok némi javulást”, így „most ők is megértették, hogy nekik is szolidárisan együtt kell működniük”.

A PES legnagyobb vetélytársával, az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatban a többi között elmondta, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje „hivatalosan mindig azt állítja, hogy nem működik majd együtt szélsőjobboldaliakkal”. Viszont Orbán Viktor magyar kormányfő még mindig Manfred Webert támogatja – tette hozzá Frans Timmermans, felvetve: vajon hová lesznek „Orbán úr keresztény értékei, amikor megtagadja az élelmet a menedékkérőktől, mi a keresztényi abban, amikor így bánnak emberekkel?”