Gyurcsány Ferenc lemondása is tükröződik az eredményben – mondta el a Krónikának Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója. Az adatokat az MSZP kongresszus után vették fel. Az igazgató hozzátette: a szocialisták támogatottsága fokozatosan romlott. A most mért tíz százalék azonban az igazgató szerint azt jelzi, hogy szocialista keménymag is valamelyest megbomlani látszik.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz jelentős fölénye egyértelmű. A megkérdezettek 68 százaléka adná voksát Orbán Viktor pártjára, míg az MSZP-re csak 21 százalék. A kis pártok azonban most nem is kerülnének be a törvényhozásba. Érdekesség ugyanakkor, hogy az európai parlamenti választáson az MDF-nek legalább is van esélye – mondta Magyar Kornélia.

Összességében véve a felmérés arról is árulkodik, hogy megnőtt a politikától elfordulók száma. Fél év alatt azok aránya, akik biztosan nem szavaznának nyolc százalékról majdnem a duplájára, 15 százalékra ugrott, míg a bizonytalanok aránya összesen 39 százalékra növekedett.

(MR)