Korinek László elmondta, a nemzet kenyeréhez több mint tíz tonna búza érkezett, elsősorban a határon túl övezte nagy lelkesedés a tavasszal meghirdetett kezdeményezést. A professzor elképzelése az volt, hogy a búzát valamennyi magyarországi megyéből és a környező országok magyarlakta területeiről gyűjtik be. Az Összeöntés Ünnepét szombaton tartják Mohácson, ahol egy rekonstruált 18. századi vízimalomban is őrölnek a búzából.

(MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)

A liszt jelentős része Szigetváron készül, mintegy öt tonnából a dévai Szent Ferenc Alapítvány házaiban lakó gyerekeknek sütnek belőle kenyeret. A nemzet kenyerét és a négyezer cipót Pécsváradon sütik meg. Utóbbit a nemzet kenyere ünnepén, augusztus 20-án Pécsen vehetik meg az érdeklődők, a bevételből egy karitatív szervezet, a Pécsi Nőegylet is kap. A sütést és a szállítást ingyen végzik a segítségüket felajánló cégek.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a város szép példát ad összefogásból, az igazi siker pedig az lenne, ha a jövő heti rendezvényen minél több helybéli venne részt.

(MTI)