Miközben mindenki a következő közvélemény-kutatási eredményeket várja, kulcskérdés, hogy mi lesz Almássy Kornélnak és támogatóinak a következő lépése, és kizárásuk, ellehetetlenítésük vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyásuk után akarnak-e még az MDF-ben politizálni. Ha igen, és tiltakozásuknak jogi úton érvényt tudnak szerezni, ez hosszabb távon a párton belüli helyzet elmérgesedéséhez vezethet.

Dávid Ibolya már vesztett, nem is keveset. Szeptember 27-én, a párt országos tisztújító gyűlésén a 303 érvényes szavazatból 207 igen szavazattal lett újra az MDF elnöke. Mivel sok olyan küldött is volt, aki vagy nem szavazott, vagy érvénytelenül tette azt, az elnökjelöltségtől korábban visszalépett Almássy Kornél joggal mondhatta, hogy az akkreditált küldötteknek csak az 54 százaléka támogatta Dávid újabb ciklusát. Az elnökségben viszont előretörtek a Dávid-hívek, Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke és Almássy Kornél kiesése után elfoglalhatták helyüket a Dávid-hívek. Új elnökségi tag lett Olajos Péter EP-képviselő, Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF külügyi kabinetének vezetője és Pettkó András országgyűlési képviselő.

A megfigyelési ügy kirobbanásakor saját szavai szerint megzsarolt és életveszélyesen megfenyegetett Almássy egyelőre kitart, a gyűlésre híveivel még bejutott, igaz, már nem szavazhatott, mivel mandátumukat nem igazolták. A teremben őt fogadó taps azonban már előrevetítette a szavazás eredményét. Emellett már Dávid Ibolya sem mehetett el szó nélkül, és önkritikát gyakorolva szólította fel a megyei elnököket arra, hogy dolgozzanak ki egy, a párt megújulását segítő tervezetet. Kérdés, hogy mi lesz ebből, akárcsak az elnök ígéreteiből: jövőre az európai parlamenti választásokon 2-3 képviselői mandátumot, a parlamenti választásokon pedig 10 százalékos eredményt jövendölt.

Egy megyei elnök bizonyosan nem fog hozzájárulni a Dávid-féle politika megújításához. Balla György, a Somogy megyei elnök ugyanis Almássy Kornél feltétlen hívének számít, és ügyében (három hete, az elnökjelölő választmányi ülés előtt egy egyenruhás, a Nemzetbiztonsági Hivatal jelvényét viselő férfi elrabolta, ezzel a megfigyelési ügy kellős közepébe csöppent) jelenleg is nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az MDF-nél sohasem lehet tudni, hányan vannak a frakcióban. A kizárásokban nagy tapasztalatokkal bíró Herényi Károlynak ugyanis most sem sikerült jogszerűen intézkednie, mert Almássy nélkül döntöttek, ami ellentétes a saját szabályzatukkal. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a levegőnek nézett exalelnök kénytelen lesz megbarátkozni a függetlenné válás gondolatával, és megeshet, hogy a bíróság majd két év múlva mondja ki, hogy törvénytelen volt a kizárása.

Ma még mindegyik frakciótag eltökéltnek tűnik abban, hogy nem hagyják megszűnni a frakciót. Hock Zoltán elnökhelyettes szerint minden képviselő érzi esetleges lépésének felelősségét. Mi azért eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha a körülmények (súlyos kudarc az európai parlamenti választásokon, véglegessé formálódó MDF–Tisztelet Társasága-paktum, újabb független képviselők) úgy hoznák, hogy az önállóvá válás felértékelődik. Az egyelőre a párt túléléséért folytatott harc ugyanis könnyen a képviselők túléléséért folytatott harccá alakulhat.

Monostori Tibor


Ki lesz a leggyengébb láncszem?

Felértékelődött a független képviselők szerepe az országgyűlésben. Ha Almássy Kornél kizárása végleges lesz, vele együtt már négyen lesznek a Parlamentben. Ha még valaki kilép az MDF frakciójából, akkor azonban számuk tucatnyira emelkedhet. Meghagyják néztük, hogy van-e erre esély, és Dávid Ibolya elnök és Herényi Károly frakcióvezetőn kívül (akik nyilvánvalóan nem hagyják el a képviselőcsoportot) ki dönthet úgy, hogy távozik a függetlenek közé?

BOROSS PÉTER (1928–),

volt belügyminiszter, miniszterelnök, a frakció legidősebb tagja. 1992-ben lépett be a pártba. Bár nem egyértelműen Dávid Ibolya híve, idős kora, politikai múltja miatt szinte elképzelhetetlen, hogy az MDF egyik ikonikus alakja ilyen horderejű lépésre szánja el magát.

KARSAI PÉTER (1950–),

az MDF Bács-Kiskun megyei elnöke, tizenkilenc éve az MDF tagja, Dávid Ibolya egyik legmegbízhatóbb szövetségese. Szeptemberben ideiglenesen még elnöknek is jelöltette magát, hogy sikerüljön Almássy kiszorítása. Minden bizonnyal csak akkor hagyná el a frakciót, ha Dávid Ibolya is ezt tenné.

VAS JÁNOS (1970–),

a Tisztelet Társasága (TT) tette fel őt két éve az MDF országos listájára és került így a parlamentbe, ahová egyébként ritkán jár. A TT minden eddiginél szorosabb együttműködésre készül az MDF-fel és még több emberét próbálja meg az országgyűlésbe juttatni, kizárható, hogy éppen most lépne ki.

CSAPODY MIKLÓS (1955–)

Hat évig volt alelnök, 18 éve országgyűlési képviselő. Azok között volt, akik a legélesebben bírálták Almássy Kornélt.

CSÁKY ANDRÁS (1953–),

a párt frakcióvezető-helyettese, 1989-ben lett fórumos, 10 éve országgyűlési képviselő. Az elnökség tagja. Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnökének kizárásával ő a pártvezetésben legmagasabb szinten álló Almássy-támogató. Az ő távozása a legvalószínűbb.

HOCK ZOLTÁN (1962–),

az MDF fővárosi frakcióvezetője, 1989 óta MDF-tag, 3 éve az MDF elnökhelyettese. A párt egyik legagilisabb, a szakmaiságot előtérbe helyező, jó szervezőkészséggel rendelkező tagja. Karrierje az MDF-hez kötött, kilépési szándékainak pártpozíciója is határt szab. Esetleges kilépése mellett szól, hogy az MDF gyengülésével az ő karrierjének is vége szakadhat.

KATONA KÁLMÁN (1948–),

volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, az MDF Országos Választmányának elnöke, parlamenti frakcióvezető-helyettes, a fővárosi közgyűlés tagja. 1993–94-ben a Fidesz-frakcióban politizált, miközben az MDF-tagságát megtartotta. 1994 és 2006 között nem volt parlamenti képviselő, két évig a Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója. A párt egyik önjáró és öntörvényű politikusa.

PETTKÓ ANDRÁS (1967–),

frakcióvezető-helyettes, nemcsak az MDF, de az egész országgyűlés egyik legaktívabb képviselője. 1988-ban lépett be az MDF-be, az Ifjúsági Demokrata Fórum alapítója. Honlapjának intrója egy darabjaira törő szocialista címer mögül előbukkanó nemzeti címer.