A táblabíróság a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek. A határsértők szállításában neki segítő élettársát szintén bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében találták bűnösnek. A nőt négy év fegyházbüntetéssel sújtották. A vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Hirdetés

A 21 éves férfi és 26 esztendős élettársa egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként – fejenként 30 ezer forintért – szállított határsértőket a szerb-magyar határtól az osztrák zöldhatár közelébe 2021 februárjában. Március 1-jén is egy személyszállításra alkalmatlan teherautóval vettek fel a szerb határhoz közeli erdős területen nyolc szír állampolgárt, köztük egy kisgyereket. Az autó azonban menet közben lerobbant, a motortérből füst szivárgott ezért a vádlott félreállt az M9-es autóúton.

A helyszínre érkező rendőrök kérdésére a vádlott tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana járművével. A járőrök a füst mellett égett szagot is éreztek, ezért felszólították a férfit a raktér kinyitására. Erre a vádlott azt állította, hogy a hátsó ajtó beszorult. A rendőrök nem tudták kinyitni a raktérajtót, ezért tűzoltókat hívtak a helyszínre, illetve felszólították a férfit a jármű kulcsainak átadására, ám a vádlott szándékosan beletörte a slusszkulcsot a gyújtáskapcsolóba.

Korábban írtuk

A vádlott folyamatosan tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana, ugyanakkor a járőrök dörömbölést és kiabálást hallottak a teherautóból. A tűzoltóknak és a határsértőknek együttes erővel sikerült kinyitniuk a hátsó ajtót és az utasok el tudták hagyni a rakteret. A történteket a pár a szalagkorlátnak támaszkodva nézte végig.

A tűzoltóknak sikerült a lángokat megfékezniük, az oltás megkezdésekor a jármű már teljes terjedelmében égett.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.