A rendezvényt főszerkesztőnk, az országjárás egyik megálmodója, Bencsik András nyitotta meg, a műsort ismét a Hír TV népszerű szerkesztője, Rákay Philip vezette. Ifjabb Csoóri Sándor és zenekara a hangulatot sikeresen felpezsdítő előadása után hosszan tartó tapsvihar köszöntötte a Fidesz-MPSZ alelnökét, Schmitt Pált, aki hangsúlyozta, hogy a tizenötmilliónyi magyarnak együtt kell végigmenetelnie a békével és szolidaritással kikövezett Fő utcán. Továbbra is arra kért minden erre hajlandóságot mutató, a jóért tenni is akaró polgárt, lépjenek be a Szövetségbe, s beszédében utalt az előrehozott választások lehetőségére is, melyre a közönség ovációval reagált.

Ezt követően a rendezvénysorozat állandó, méltán népszerű résztvevője, Gulyás Dénes operaénekes osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd két csodálatos előadást hallgathattak végig a résztvevők. Saárossy Kinga színművésznő, az Egri Végvár Polgári Körök Szövetségének vezetője adta elő Szép Ernő Imádság című versét, majd Maczkó Mária tolmácsolásában hangzott fel egy Mária-ének.

Szántai Lajos művelődéskutató a hagyományos történelemszemléletnek ellentmondó véleményét fejtette ki, majd Császár Angéla színművésznő lépett színpadra.

A rendezvénysorozatnak immár elmaradhatatlan része Wittner Mária szabadságharcos és Rákay Philip beszélgetése, s az új kenyér ünnepén kenyérszentelésre is sor került. A kenyeret Illyési Mátyás – akit sokan csak Matyi atyaként ismernek, s aki életre hívta a Képmás magazint – szentelte meg, s a ceremóniát a Maczkó Mária által tolmácsolt István-ének koronázta meg.

A felemelő percek után visszatértünk a mába – dr. Hende Csaba, a polgári körök koordinátora volt ugyanis a következő szónok. A politikus kijelentette, hogy az ünnep nem a hamis elandalodás, még kevésbé a hajdani nagy létünk feletti búsongás, hanem a becsületes számvetés, az erőgyűjtés és a helyes út kijelölésének ideje. Hende úgy vélte, eljön az igazság ideje. Bízhatunk ugyanis abban, hogy a felelőtlen osztogatás forrásainak kimerülése, a sajnálatosan megtorpanó gazdaság, a meglóduló infláció, az adóprés meghúzása hamarosan ellensúlyozza majd a „szoclib médiahuszárok hazug hozsannáit”.

Később elhangzott Illyés Gyula Óda a törvényhozóhoz című költeménye Saárossy Kinga előadásában, majd ezt követően szólalt fel Pokorni Zoltán. A Szövetség alelnöke kifejtette, joggal várjuk el államunk mindenkori vezetőitől, hogy valamennyiünk érdekét, az egész nemzet érdekét képviseljék. És joggal várjuk el az őszinte szót is, a teljesítménnyel arányban álló szerénységet. És jogos hagyományunk a nagy király tisztelete mellett a lázadókra való emlékezés, mert van úgy, hogy lázadni kell.

A beszédet követően három dal csendült fel – többek között a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország – Beregszászi Olga színművésznő tolmácsolásában, majd pedig Gergely Éva hangja lengte be a Gesztenyéskertet. Az ünnepély végén az élő Sajtóklubot láthatták-hallhatták az egybegyűltek, a három állandó tag, Bayer Zsolt, Bencsik András és Tóth Gy. László mellett ezúttal lapunk vezető szerkesztője, Jókuthy Zoltán és rovatvezetője, Sándor Csilla elemezte az aktuálpolitika történéseit. A már sötétbe borult kertet csak a színpadra vitt fáklyák világították meg, amikor zárásként a jelenlévők elénekelték a Himnuszt Beregszászi Olga vezetésével és kezdeményezésére, annak második, reménykedő, „felvirágoztató” versszakát is.

A sokszor feltörő tapsból és a jelenlévők mosolyából arra következtethettünk: aki eljött a Fő utca negyedik állomására, nem bánta meg. Aki viszont lemaradt, az legközelebb augusztus 29-én, Veszprémben csatlakozhat a polgári utcán menetelő tömeghez.

(bándy, somorjai)