Balogh vallomása boríthatja a hamarosan távozó hatalmi elitet, miniszterek, államtitkárok is gyanúsítottak lehetnek. A Magyar Hírlap információi szerint kormányzati körökben már nem Hagyó Miklós közelgő büntetőjogi felelősségre vonása a téma. Azt is tudni vélik, hogy a főpolgármestert sem kerüli el a BKV-lavina.

A lap forrásai tudni vélik, hogy az igazi bombát a 4-es metró visszásságainak feltárása jelentheti majd, ahol sokkal nagyobb összegeknek kereshetik a nyomát, mint az eddigi BKV–ügyekben. Ismert, a nagyberuházással kapcsolatban ügyészségi nyomozás folyik.

Eközben tegnap újabb nyolc cég gyanús szerződései miatt tett feljelentést a BKV. A gyanúsnak ítélt tanácsadók között van a két legnagyobb hal, az AAM Zrt. és a Cemi Kft. Ez utóbbi volt a legdrágább BKV-tanácsadó, szenior partnerei óránként százezer forintot kerestek, tíz hónap alatt 287 millió forintot. A BKV belső ellenőrzése szerint több, Btk.-ba ütköző bűncselekmény valósulhatott meg.

A lap információi szerint kormányzati körökből is kerülhetnek ki gyanúsítottak, ahogy a főpolgármestert sem kerülheti el a BKV-lavina. A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) három ügyvédnél tartott házkutatást tegnap hajnalban a Budapest Airportnál és a BKV-nál felvetődött korrupciós üggyel kapcsolatban.

A gyanú szerint a két közlekedési társaság jogi igazgatói anyagi ellenszolgáltatás fejében olyan, a baráti körükhöz tartozó ügyvédi irodákkal kötöttek szerződést, amelyek alvállalkozóikon keresztül az elvégzett, vagy éppen el nem végzett munka díjának többszörösét számlázták ki. Az előre egyeztetett pénzösszegeket később visszajuttatták a két jogi igazgató részére – közölte az RRI.

A rendőrség úgy látja, alaposan feltételezhető, hogy az ügyvédi szolgáltatás mögött tényleges munkavégzés nem állt, vagy lényegesen kevesebb, mint amely a kiállított számlákon szerepel. Vesztegetés és más bűncselekmények elkövetése miatt folyik büntetőeljárás – tudatta az RRI.

Titkos felvételek a BKV-nál?

Fuzik Zsolt, aki korábban a BKV informatikai területét felügyelte, a Magyar Nemzet értesülései szerint minden olyan ügyről, amelyben a Hagyó Miklós volt főpolgármester– helyettes által felügyelt BKV-t érintő politikai nyomásgyakorlás eszközére bukkant, hang- és képfelvételeket készíthetett.

A lap informátorának tájékoztatása szerint ezekre a bizonyítékokra azért volt szüksége a ma már előzetesben ülő Fuziknak, hogy a gyanús ügyek kirobbanása után saját maga érdekében vádalkut kínálhasson a rendőröknek. Erre azonban már nem kerülhetett sor, mivel február 3-án a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) nyomozói Szegeden elfogták a december óta szökésben lévő volt informatikai igazgatót.

(Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)