Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Azt írták: oktatási, tudományos, diplomáciai, illetve gazdasági megállapodások születtek Magyarország, valamint Indonézia, Bulgária, Tádzsikisztán, Tunézia, Kenya, Mozambik és Bahrein között.

A megállapodások között szerepel, hogy Magyarország 2023-ig évente száz ösztöndíjas helyet biztosít indonéz, és húszat tádzsik diákoknak, bolgár felsőoktatási intézményekkel pedig vendégoktatói programok indulnak.

A Monica Juma kenyai külügyminiszterrel kötött megállapodás értelmében összehangolja külügyi és diplomáciai képzéseit a kenyai Külszolgálati Akadémia és a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet. Azt írták, a jövőben a két intézmény megosztja egymással a tudományos tevékenységükre vonatkozó információkat és közös kutatási programok is indulnak. Hozzátették: a José Condugua António Pacheco mozambiki külügyminiszterrel aláírt megállapodás is arról szól, hogy a két ország külügyminisztériumai között rendszeres szakértői konzultáció kezdődik.

Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszterrel Szijjártó Péter egy vízgazdálkodási együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében Magyarország és Tunézia megerősítette a vízügyi stratégiák összehangolását. Ebben kiemelten kezelik a vízlelőhelyek védelmét és a fenntartható fejlődéssel összefüggő vízgazdálkodási eljárásokat – közölte a minisztérium.

Kitértek arra is: az ENSZ 74. közgyűlésének ülésszaka alatt Szijjártó Péter részleges vízummentességi megállapodást írt alá Bahreinnel, és Magyarország államutódlási szerződést kötött Montenegróval, amelynek alapján elismerik a két állam és jogelődjei között korábban kötött nemzetközi szerződéseket és megállapodásokat.