Fotó: MTI/Soós Lajos
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztésért felelős kormánybiztosa sajtótájékoztatót tart Budapesten 2024. március 27-én

Gyopáros Alpár elmondta, hogy a kistelepülések, falvak, ötezres lélekszám alatti kisvárosok számára kiírt, tízmilliárd forint keretösszegű, „Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések” című pályázat nyerteseinek listája már megatalálható a kormany.hu és a magyarfaluprogram.hu oldalakon.

Hirdetés

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a hat pályázati kategória közül a legnagyobb érdeklődés az épületfelújítások iránt volt. Az önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, faluházak korszerűsítésére 351 nyertes pályázat született, összesen öt és félmilliárd forint értékben.

Tanya- és falugondnoki busz beszerzésére, cseréjére 41-en pályáztak sikerrel 700 millió forint összértékben, 224 pályázó pedig kommunális eszközöket vásárolhat, összesen másfél milliárd forintért – folytatta Gyopáros Alpár. Hozzátette, utóbbiak jellemzően a közterületek rendben tartására szolgáló eszközök, hiszen miután a közfoglalkoztatottak elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, a korábban általuk végzett feladatok nagy részét az önkormányzatok egyre inkább gépesítik.

Korábban írtuk

A pályázat eredményeként 211 kistelepülés több mint egymilliárd forint értékben szerelheti fel óvodaudvarát vagy közterületi játszóterét, 116 település pedig – több mint 600 millió forint értékben – végezhet temetőinfrastruktúra-fejlesztést. Az önkormányzati feladatellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére 99 település kapott kisebb összegeket – részletezte a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár felidézte, hogy a 2018-ban meghirdetett Magyar falu program keretében már öt éve írnak ki pályázatokat kistelepülési önkormányzatok, egyházközségek, civil szervezetek számára. Eddig 35 ezer nyertes pályázat született, így 320 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára.

A Magyar falu program „otthonteremtési támogatási lába” a falusi csok, amelynek révén idén januártól a tavalyinál ötven százalékkal magasabb támogatási összeghez juthatnak az igénylők új lakás építéséhez, bővítéséhez – emelte ki a kormánybiztos.

Emlékeztetett arra, hogy a programban támogatnak civil szervezeteket, egyházközösségeket, falusi vállalkozásokat, kisboltokat, illetve folyik az állami mellékúthálózat felújítása is, a program támogatási összege már ezermilliárd forint fölött van.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy míg korábban a kistelepülések népességcsökkenéstől szenvedtek, most már a falu az, ahol emelkedik a kisgyermekek száma, tehát „van értelme a falvak támogatásának”. Valószínűleg még az idén újabb pályázatot írnak ki – jelezte a kormánybiztos.