Csete Örs kifejtette: a Határtalanul! program keretében meghirdetett tanulmányi kirándulásokon és együttműködésekben a 2011/2012-es tanévben 16.832-en vesznek részt. A szeptemberi programkezdéstől november közepéig már több, mint ezer magyarországi hetedikes diák utazott a szomszédos országok valamelyikébe és közel 600 magyarországi és külhoni szakképző iskolás találkozott valamilyen szakmai együttműködés kapcsán.

A bizottsági ülésen jelezte, hogy míg tavaly 200 millió forint állt a programra rendelkezésre idén ez az összeg 450 millió forint.

Hozzátette: a nyertes iskolákkal a szerződéskötések, az utazások, és a találkozások folyamatosak, még novemberben valamennyi nyertes megkapja támogatási szerződését.

Példaként említette, hogy egy dabasi szakképző iskola 15 nőiruha-készítő és kereskedelem szakos diákja november 21-én indul a Kovászna megyei Barótra, hogy partneriskolájuk diákjaival közösen egy népi motívumokkal díszített ruhakollekció munkálatait befejezze. Az együttműködés első szakaszában, november elején a baróti diákok látogattak Magyarországra, itt készült el a kollekció terve.

„A Határtalanul! program a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretszerzés és a szakmai tapasztalatszerzés mellett egy szemléletmód kialakulását is elősegíti, mely legjobban egy kalocsai diák külhoni fiatalokkal vívott focimeccset követő megjegyzéséből érthető meg: Vesztettünk, de sebaj, mert így is a magyarok győztek.” – fogalmazott a programvezető.

Csete Örs tájékoztatójában nagy súlyt fektetett a Határtalanul! program további feladataira is. Elmondta, hogy már dolgoznak a külhoni tapasztalatszerzés lehetőségeinek további bővítésén: egy EU-s pályázaton nyert támogatással magyarországi és felvidéki iskolaigazgatókat fognak segíteni közös projektek kidolgozásában. Programot készítenek elő a nemzeti összetartozás iskolai emléknapjának megszervezéséhez, és zajlik a jövő évi pályázati felhívások előkészítése is, melyek keretében – a 2012. költségvetésben erre a célra elkülönített összegtől függően – reményeik szerint a gimnáziumok számára is megnyílik a Határtalanul! programban való részvétel lehetősége. Változásként tervezik, hogy a pályázati kiírásnál a 20 fős létszámhatárt feloldják, valamint, hogy Horvátország és Szlovénia magyarlakta területeire is lehetne majd kirándulásokat szervezni.

(MTI)