Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Résztvevők az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Elmaradt a baloldali szimpatizánsok gyülekezője a Március 15. téren, mivel a helyszínen alig háromszáz résztvevő jelent meg. A szimpatizánsok végül külön-külön útvonalon átmentek a Műegyetemhez, ahol A hatalom a népé címmel meghirdetett ellenzéki nagygyűlés zajlott.

Hirdetés

Ezzel szemben a békemenetet fél órával előbb el kellett indítani, mert nem fértek el a gyülekezőhelyen a résztvevők.

A menet a Komjádi uszodától a Margit hídon át a Kossuth térig haladt. A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen a „Békemenet” és a „NO WAR” felirat szerepelt.

A Békemenet elején a kifeszített molinó mögött sorakozott fel – mások mellett – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Bencsik András, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bayer Zsolt és Stefka István újságíró, valamint feltűnt a molinó mögött Pataky Attila és Nagy Feró előadó is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A Békemenet résztvevői a Margit hídon 2022. március 15-én

Zavaros mondatok a szivárványkoalíció ünnepi rendezvényén

A Himnusz eléneklésével kezdődött a hatpárti kényszerkoalíció közös rendezvénye a Műegyetem rakparton. A résztvevők egyperces néma csenddel fejezték ki tiszteletüket az Ukrajnában dúló háború áldozatai előtt. A felszólalások sorát az adóhatósági vizsgálat alá került Iványi Gábor lelkész kezdte. Beszédében lényegében megismételte a baloldal háborús retorikáját. Az Oltalom Egyesület elnöke úgy fogalmazott: Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is el kellett volna mennie a lengyel, szlovén és a cseh kollégáihoz csatlakozva Volodimir Zelenszkijhez, utóbbit a lelkész nagyszerű hősnek nevezett. Mint mondta, reméli április 3-a után Márki-Zay Péter első útja az ukrán elnökhöz vezet majd.

Szerinte nincs magyar szabadság világszabadság nélkül. Iványi Gábor párhuzamot vont 1848 ifjait és ’56 fiataljai, valamint a Kijevben és Harkovban harcolók között.

Korábban írtuk

A Momentum elnöke a sajtó szabadságát, illetve az orosz propaganda eltörlését követelte.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 10. választókerületében (első sor, b), Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (k), Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója (j3), Donáth Anna, a Momentum elnöke (j2), Jakab Péter, a Jobbik elnöke (j) az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Donáth Anna a tanárokat a márciusi ifjakhoz hasonlította, mert szerinte az anyagi, kulturális, szellemi és tanszabadságról tesznek tanúságot azzal, hogy sztrájkolnak.Emellett önálló oktatási és egészségügyi minisztert követelt. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere felszólalásában kiemelte: Magyarországnak még három hétig olyan kormánya van, amelyik a magánérdeket helyez a közérdek elé. Szerinte ebben az országban a törvények a hatalmat védik a polgároktól. Úgy fogalmazott: 

fel kell számolni a mostani rendszert, amikor a hatalom embereit az emberek hatalma váltja fel. 

A főpolgármester szolidaritását fejezte ki a pedagógusok felé.

A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor bebújik a várba, vagy Putyin asztala alá, a kormányban gengszterek vannak, akiknek ugyanúgy veszniük kell, mint a „köpcösnek”. Jakab Péter kiemelte, hogy a baloldaliak felnőttek a feladathoz, megteremtették Magyarország történetének legnagyobb összefogását, és lehet az ország egységes, de sokszínű. Putyin vagy Európa, háború vagy béke, kelet vagy nyugat. Válasszatok! – szólította fel a jelenlévőket.

Dobrev Klára (DK) szerint nem véletlen, hogy a ’48-as hősök első útja az egyetemekre vezetett. Ugyanis véleménye szerint a szabad szó és a szabad tájékoztatás után a szabad gondolattól is meg akarja fosztani az embereket a kormány. Mint mondta, az oktatás a szabadságunkról szól. 

Dobrev Klára az euró bevezetését is szorgalmazta, majd azt hangoztatta, el kell köteleződni az EU mellett, amely a békét akarja és tudja is azt garantálni.

A további részletekről IDE és IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.