Friss közvélemény-kutatási adatok szerint az amerikaiak többsége a közérdekre nézve veszélyesnek tartja, hogy a Wikileaks a közelmúltban nagy mennyiségű, titkosnak minősített államhivatali iratot szivárogtatott ki.

Fókuszban a közérdek

A Pew Research Center hetente megjelenő, médiatartalommal foglalkozó felmérésében a Wikileaks által a napokban kiszivárogtatott több ezer titkos kormányzati kommunikációs irat megítélését is vizsgálta december első hetében. Az eredmények szerint a titkos iratok kiszivárogtatásáról szóló híreket követő fogyasztók többsége nem helyesli a Wikileaks tevékenységét. Tízből hat válaszadó úgy véli, a titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozatala a közérdekre nézve káros és veszélyes. Csak tízből három megkérdezett gondolja úgy, hogy az információk közlése hasznos a közérdek számára. Ez az arány egészen más képet fest a 2010 augusztusában készített hasonló megkérdezéshez képest, amikor is a Wikileaks az afganisztáni háborúhoz kapcsolódó titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Néhány hónappal ezelőtt ugyanis sokkal jobban megosztotta az amerikaiakat az ügy, mint most: akkor 42 százalék támogatta a Wikileaks lépését, 47 százalék veszélyesnek minősítette.

A kutatás szerint az amerikaiak többsége pártszimpátiától függetlenül elítéli a nemzetközi politikai kapcsolatokkal is foglalkozó diplomáciai iratok napokban történt kiszivárogtatását, igaz eltérő mértékben teszik ezt. Legnagyobb arányban a republikánus szavazók tartják veszélyesnek a dokumentumok nyilvánossá válását: tízből ketten helyeslik, háromnegyedük azonban helytelennek tartja. A demokrata és független szavazók 36-36 százalékos arányban helyeslik, az előbbiek 53, az utóbbiak 57 százaléka viszont elítéli.

Média kontra médiafogyasztók

A News Interest Index adatai szerint az amerikai sajtó a hírek 16 százalékában foglalkozott a nyilvánosságra hozott dokumentumokkal az adott héten, amely híreket a médiafogyasztók 30 százaléka követte figyelemmel. A sajtótartalmak megoszlását tekintve így ez az ügy lett a média által legtöbbet tárgyalt téma, a fogyasztók érdeklődését tekintve azonban valamelyest elmaradt a gazdaság, az adóvita, a koreai konfliktus és a költségvetési hiány kérdései mögött.

Az amerikai nézők, hírolvasók 39 százaléka érezte ügy, hogy a Wikileaks-ügy tálalásánál a sajtó megtalálta az egyensúlyt a tikos iratok közlése során. A megkérdezettek 38 százaléka azonban úgy vélte, a média túl sokat közölt, 14 százalék pedig úgy látja, az újságírók túl sok adatot tartottak vissza.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)


Kövér: A WikiLeaks információs terrorizmus

Kövér László információs terrorizmusnak tartja, hogy WikiLeaks szerkesztői bizalmas dokumentumokhoz is hozzájuthattak és azokat kiszivárogtatták. Az Országgyűlés elnöke a lengyel szenátus vezetőjével folytatott megbeszélése után mindehhez hozzáfűzte, ha az illetékesek nem gondolták át tettük súlyát, akkor is a demokráciát veszélyeztető gyerekes dologról van szó. Mint mondta, ezzel azt a világot, a demokráciát veszélyeztetik, amelynek az előnyeit egyébként élvezi mindenki azok közül is, akik a WikiLeaks mellett tüntetnek.

Kövér László a készülő médiatörvényre utalva megjegyezte, a WikiLeaks-ügy azt is jelzi, hogy hozzá kell nyúlni az internetes hírközlés ellenőrizetlenségének tabujához, s végig kell gondolni, miképpen lehet a hasonló eseteket megelőzni.