A fogyasztási és jövedéki adókkal, valamint a kedvezmények egy részének visszaterelésével a költségvetésbe a kormány egyenlege várhatóan nullszaldós marad, lesznek háztartások, amelyek sokat nyernek, de lesznek, amelyek nagyon sokat veszítenek – értékelte a ma a parlament elé kerülő adóváltozásokat Tölgyessy Péter a 180 percben. A nyugdíjasok, az inaktívak és a minimálbér körül adózók biztosan rosszul járnak majd, és az alacsonyabb jövedelműek is jóval több áfát, jövedéki adót fizetnek majd arányaiban, mint a közepes és magas jövedelműek, akiknek az egyenlegük pozitív lesz.

A mostani változásokkal alapjaiban változik majd meg az adófilozófia – hívta fel a figyelmet Tölgyessy. Megdöbbentőnek tartja, hogy a magyar nyilvánosság mennyire nem értette meg, milyen mértékű jövedelemátcsoportosításról van szó. Lényegében megszűnik a progresszivitás, és nem azok fizetnek majd többet, akiknek többjük van. Lehet ugyan az az alapelv, hogy az járjon jobban, aki rendben fizeti az adóját, szólhatnak amellett is érvek, hogy ha ők sikeresek, azzal mindenki jól jár, ám a mostani változások Tölgyessy szerint tovább mélyíthetik a társadalmi különbségeket, és nagyon magas lesz az áfa, aminek az lehet a következménye, hogy sok esetben célszerűbb lesz majd külföldön elkölteni a pénzt, és tovább erősödhet a feketegazdaság.

A tervekhez képest ugyanakkor nagyon sok dolog nem oldódott meg, a kedvezményeket jóval kevésbé vették vissza, sőt, a meleg étkezési jegyeknél például még ki is terjesztette, hiszen a végső javaslat az eddig 12 ezer forintról 18 ezer forintig emeli az adómentesség határát. Nem szűnt meg a minimálbér adómentessége sem, így továbbra is sokan kényszerülnek majd ebbe a körbe, és bár enyhült, az alkotmányossági kérdéseket felvető vagyonadó is megmaradt egy luxusadószerű büntetésnek. Tölgyessy arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben a meglévő adókból jövő bevétel biztosan csökkenni fog, nem tudni, hogy ami a helyébe jön (áfa, ingatlanadó), elég lesz-e, így viszont nagyon nehéz lesz költségvetést készíteni. A Bajnai-kormány indulása nagyon jelentős volt, mert olyan dolgokhoz nyúlt, amelyekhez hét-nyolc éve senki sem mert, pedig elkerülhetetlen lett volna, de ahogy múlik az idő, egyre kevesebb az elszánás, a rendszer egyre jobban hasonlít a húsz évvel ezelőttihez, és egyre több a kádári alku – értékelte Tölgyessy. Szerinte ilyen alku szülte meg a távfűtés ötszázalékos áfáját, az ingatlanadót is, és ez emelhette be a Kóka János-féle egykulcsos adórendszer javaslatát is, miközben ahhoz semmiféle fedezet nincs.

Az MSZP mögött egy óriási választási vereség van, a magból, a törzsközönségből távoztak ugyanis emberek, ilyenkor pedig nagyon nehéz kormányozni – mondta Tölgyessy. Szerinte a párt előtt most két út áll, vagy rögtön belevág a tisztújításba, és előre hozott választások jönnek, vagy a ciklus végéig próbálja húzni az időt. Mára látszik, hogy a párt az utóbbit választotta, nem igazán keres megoldást, a fiatalok és az idősek kiegyeztek, így egyelőre nem lesz tisztújítás. Személyi változások legfeljebb a költségvetés elfogadása után lehetnek, ami a leggyorsabb ügymenettel sem történhet meg november előtt, utána viszont már nem lesz értelme az előre hozott választásoknak – mondja Tölgyessy. Ezzel a stratégiával viszont a szocialisták nagyon kockázatos játékba fogtak, egyre nagyobb ugyanis az esélye annak, hogy a következő parlamentben nem az MSZP lesz a hiteles párt, nem az MSZP lesz a Fidesz ellenzéke. Az alkotmányjogász arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az MSZP fiataljai mintha összeálltak volna, és önálló akaratot fogalmaznak meg, de nem formálnak meg semmiféle társadalomjobbító küldetést, történetük inkább a karrierépítést választották, így viszont a párton belül nem is látszik kihívó.

Igent mond az adótörvényekre az SZDSZ-frakció is

Az MSZP- és az SZDSZ-frakció is megszavazza az adóváltoztatásokat. A MSZP-nél senki nem kért felmentést, bár korábban ketten jelezték, hogy nemmel voksolnak. Az SZDSZ-es képviselők azután döntöttek így, hogy pénteken az ellenkezőjét kérte a budapesti választmány.

Az MSZP-, és az SZDSZ-frakció is támogatja a kormány adóváltoztatásait, illetve a gyesen tölthető idő rövidítését. A szocialisták frakcióülése után Mesterházy Attila jelentette be, hogy ma a képviselőcsoport minden tagjának kötelező szavaznia. Az MSZP frakcióvezetője azt is hozzátette, hogy közülük senki sem kért felmentést reggel óta. Korábban ketten, Szanyi Tibor és Laboda Gábor azt mondta, hogy nem szavazza meg az adótörvényeket. A szabad demokrata képviselők délelőtti ülésükön 10 igen, 8 nem és egy tartózkodás mellett döntöttek így azután, hogy pénteken ennek ellenkezőjére kérte őket a párt budapesti választmánya.

A képviselők szavaznak a gyes lerövidítéséről és a képviselői költségtérítés eltörléséről. Az Országgyűlés várhatóan megválasztja majd a pénzügyi szervezetek felügyeletét irányító tanács elnöknek Farkas Ádámot, akit délelőtt támogatott az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A jelölt 16 igen és 10 nem szavazatot kapott – jelentette tudósítónk. Farkast a költségvetési bizottság is meghallgatja, mielőtt szavaznak róla az Országgyűlésben. Farkas Ádám a gazdasági bizottságban azt mondta: szeretné szakmailag megerősíteni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és meg akarja újítani a hatóság elemző, előrejelző, megelőző és fogyasztóvédelmi szerepének.

Nő az áfa, az szja felső sávhatára, jön a vagyonadó

Ma szavaz a parlament a vagyonadóról, a béren kívüli juttatásokról és a személyi jövedelemadóról. Az adócsomag egyik legfontosabb eleme, hogy 2010-től a személyi jövedelemadó felső sávhatára ötmillió forintra nő. Tehát bruttó ötmillió forintos éves keresetig 17 százalékos kulccsal kell majd adózni. A kormány számításai szerint egy havonta bruttó 200 ezer forintot kereső munkavállaló így jövőre 188 ezer forinttal többet vihet haza, mint 2009-ben. A munkáltatói járulékcsökkentésről is dönt a parlament. A munkáltatóknak 2010-től öt százalékponttal kevesebb járulékot kell fizetniük a munkavállalók után. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint az szja- és a járulékcsökkentésnek ára van.

– Egyrészről emelkednek a fogyasztást terhelő adók, az áfa, a jövedéki adók, így a cigarettát, a bort, a sört és a benzint sújtó adók, illetve megjelenik egy új elem, a vagyonadó. A korábbi adómentes juttatások pedig adóterhelést kapnak.

Az áfa már idén július 1-jétől 20 százalékról 25 százalékra emelkedik, de az alapvető élelmiszereket, például a tejet és a kenyeret alacsonyabb, 18 százalékos áfa terheli. Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a szállásadók is ezzel a kedvezményes kulccsal adóznak majd. Az Országgyűlés az ülésszak utolsó napján dönt a cafeteria nagy vihart kavart megadóztatásáról is. Eszerint a munkáltatóknak 2010-től kell 25 százalékos adót fizetniük a béren kívüli juttatásokért, vagyis az üdülési csekkért és az étkezési utalványokért.

A többször is átalakított vagyonadóról is döntenek a képviselők. Az ingatlanokat, illetve a vízi, földi és légi járműveket terhelő adót három sáv alapján kell majd fizetni: 30 millió forintig 0,25 százalék, 30-50 millió forint között 0,35 százalék, míg 50 millió felett 0,5 tized százalék az adó. Tehát például egy 32 millió forintos ingatlan után 2010-ben 112 ezer forintot kell majd fizetni. Az első ingatlan, amelyben a tulajdonos lakik, 30 millió forintig, a második ingatlan pedig 15 millió forintig lesz adómentes.

Értelmetlen ez a szavazás, a Fidesz ugyanis azonnal eltörli a vagyonadót, amint lehetősége lesz rá – mondja Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője.

– Az ingatlanadó szimbóluma az MSZP kormányzásának, a rossz kormányzásnak. Rossz az embereknek, rossz a gazdaságnak, ezért bármilyen formában vezetik is azt be, a Fidesz, ahogy arra lehetősége lesz, el fogja azt törölni.

Az MSZP szerint a Fidesz igazságtalan, hazug és kétszínű, amikor az ingatlanadóról beszél. Nyakó István, a párt szóvivője kijelentette: több fideszes önkormányzat évek óta szed ilyen adót. Az új szabályozás pedig a hazai lakásállomány öt százalékát, a tehetősebbeket érinti majd.

Kékesi Tibor MSZP-s képviselő szerint később még tökéletesíteni kell például a vagyonadó koncepcióját, de most az irány a legfontosabb.

– Jelen esetben az adórendszernek éppen az a lényege, hogy az élőmunkát terhelő adók csökkenésével a fogyasztást és a vagyont terhelő adók növelésével egészségesebb, versenyképesebb adórendszer alakuljon ki.

Az adótörvényeket a Fidesz biztosan nem szavazza meg. Az adócsomagnak azonban a kormánypárti frakcióból is akadnak ellenzői. Az MSZP-ből két képviselő, Szanyi Tibor és Laboda Gábor jelezte: nem hajlandó megnyomni az igen gombot.

(180 perc, Krónika)