A cselekmény annak a polgári pernek az első tárgyalása után történt, amelyet Tomcat indított Novák Előd ellen azért, mert álláspontja szerint a Jobbik politikusa – aki a 2009. januári, ferencvárosi időközi országgyűlési választás idején a helyi választási bizottság tagja volt – valótlanul hozta őt összefüggésbe választási csalással.

Polgár Tamás a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy évekkel ezelőtt még a sértettel „egy oldalon álltak”, közösen szervezték a nemzeti radikálisok akcióit a Gyurcsány-kormány ellen.

A ferencvárosi időközi választás előtt Polgár Tamás fel is ajánlotta a Jobbik vezetésének, hogy indul a képviselőjelöltjükként, ám ettől a párt elzárkózott. Ezután Tomcat a Zöld Párt színeiben indult.

Polgár Tamás közölte: Novák Előd a helyi választási bizottság jobbikos delegáltjaként azóta rendszeresen választási csalással, ajánlócédulák hamisításával vádolja a nyilvánosságban. Hozzátette, hogy aljas, lejárató kampány folyt ellene, „a nemzeti radikalizmus fenegyereke” ellen, mert ezt a szerepet Novák Előd akarta eljátszani.

A vádlott nem tagadta, hogy az általa Novák ellen indított polgári per első tárgyalása után az FB folyosóján egyszer megütötte a politikust, de ez azt mondta, ez szerinte erkölcsileg helyes volt és elégtételt jelentett a számára.

A hétfői tárgyaláson sértett tanúként meghallgatott Novák Előd arról beszélt, hogy neki a helyi választási bizottság tagjaként kötelessége volt utánajárni az ajánlócédulák hitelességének, és Tomcat pártja esetében az 1165-ből csak 13 volt szabályos. Közlése szerint ezzel Polgár Tamás kiírta magát „a nemzeti oldalból”, és ezért fordult ellene.

Az FB folyosóján történtek kapcsán a képviselő azt hangsúlyozta: miután Tomcat ismerősei videón rögzítették a fájdalmas ütést – amely a tárgyaláson meghallgatott orvos szakértő szerint sérülést nem okozott -, és a felvételt feltették az internetre, minden bizonnyal előre készültek minderre, s elfogadhatatlan, hogy egy választási bizottság tagjának tényfeltáró tevékenységéért támadásoktól kelljen tartania; ez ellen fokozott büntetőjogi védelem szükséges.

A korábban még hivatalos személy elleni erőszak vádjával folyó büntetőper hétfői első tárgyalásán a vádbeszédben az ügyész már csupán az enyhébben büntetendő garázdaság vétségének minősítette a történteket, mert álláspontja szerint nem bizonyítható, hogy Novák Elődöt hivatalos személy mivoltára tekintettel, amiatt érte az inzultus. Ugyanakkor az ügyész, majd az ítélet szóbeli indoklásában a bíró is nyomatékosan hangsúlyozta, teljességgel elfogadhatatlan a konfliktus oly módon történő lezárása, hogy valaki peres ellenfelét a bíróság folyosóján bántalmazza.

A hétfői, garázdaság miatt első fokon kiszabott 1 év 4 hónap, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztés ellen Polgár Tamás enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Fővárosi Bíróságon folytatódik másodfokon.

(MTI)