Második világháborús tömegsírt találtak a Nemzeti Múzeum kertjében

Fotó: MTVA Bizományosi/Jászai Csaba, archív, illusztráció

Második világháborús tömegsírt találtak a Nemzeti Múzeum kertjében a felújításon dolgozó munkások – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a hétfő este talált tömegsír régészeti feltárását kedd reggel kezdték meg a hadtörténeti intézet munkatársai. 

A tömegsírban eltemetettek számáról és nemzetiségéről csak a feltárást követően tudnak további információkkal szolgálni – közölték.

FRISSÍTÉS – Hat világháborús katona maradványai kerültek elő a Nemzeti Múzeum kertjében

Hat, a második világháborúban elesett katona maradványai, valamint személyes tárgyak és lőszerek is előkerültek a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében feltárt tömegsírból – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum kedden délután az MTI-t.

Korábban azt közölték, hogy a múzeum kertjének felújításán dolgozó munkások hétfő este találtak egy tömegsírt, amelynek a régészeti feltárását kedd reggel kezdték meg a hadtörténeti múzeum munkatársai.

Hat katona földi maradványai kerültek elő második világháborús tömegsírból. Ruházati anyagokon kívül személyes tárgyakat is találtak: bicskát, ollót, bögrét, tintaceruzát. Ezeken felül egykilónyi gyalogsági lőszer, egy német és egy szovjet gránát is előkerült – írták.

Egyéni azonosításra alkalmas leletanyagot azonban nem találtak. A tárgyakból nem állapítható meg minden kétséget kizáróan a katonák nemzetisége, ezért további vizsgálatokra van szükségesek – áll a közleményben.

(MTI)