Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Toroczkai László (Mi Hazánk) azt tette szóvá, hogy a közösségi médiában nem lehet leírni az ő nevét, egy parlamenti párt frakcióvezetőjének a nevét. Jogerős ítélet van arról, hogy az Instagram-oldalát vissza kell állítani, de a Meta ezt nem teszi meg, packázik a magyar bíróságokkal – mondta. Véleménye szerint a közösségi média nemcsak cenzúráz, de beavatkozik a magyarországi demokratikus folyamatokba, a választásokba.

Bírálta az unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletét, amely szerinte jegeli a jelenlegi állapotokat, azaz bármit megtehet a Szilícium-völgyből egy milliárdos és a kormány semmit nem tesz ez ellen.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, a magyar nyilvánosság kellőképpen sokszínű, mindenki elmondhatja a véleményét.

Szerinte a közösségi médiumok jelentős része monopóliumoként viselkedik, a törvényhozók viszont a világ minden részén törekednek a szabályozásra. A problémák között a cenzúrát, az adózást, a gyűlöletbeszéd kezelését említette.

Elmondta, a kormány is foglalkozik a kérdéssel, de Magyarország egymaga aligha tud kellő hatékonysággal fellépni. Előremutatónak nevezte, hogy az unió is foglalkozik a kérdéssel, de miközben a nyilvánosságot próbálja erősíteni, valójában szűkíti a kormányok mozgásterét és nyilvánosságot. Ha bárki bármilyen hangot megpróbál elhallgattatni, a kormány fel fog lépni, főleg, ha az ország szuverenitásáról van szó – húzta alá.

Korábban írtuk