Fotó: parlament.hu (képernyőfotók)
Hirdetés

Toroczkai László (Mi Hazánk) azzal vádolta a kormányt, hogy mindig a bankok és a bankárok oldalán áll a magyar emberekkel szemben. Kitért arra, hogy a magyar emberek fizetik a jövedelmük legnagyobb hányadát az EU-ban a banki szolgáltatásokért és banki, postai szolgáltatások díja 12 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

Már csak ezért is ragaszkodnak a készpénzhasználathoz, aminek alkotmányos jognak kellene lennie, hogy ne tudjanak a bankok és a bankárok visszaélni a hatalmukkal.

Osztrák és szlovák példákat említett, és azt kérdezte, a kormánytöbbség miért szavazta le a Mi Hazánk vonatkozó javaslatát?

Orbán Viktor azt mondta, nem fair, amit a képviselő állít. Nem emlékszik olyan intézkedésre, amikor a magyar kormány a készpénzhasználatot engedte volna szűkíteni.

Korábban írtuk

Rengeteg ilyen kérés érkezik a bankszektorból, nemzetközi szervezetektől, ez egy divatos téma a világban, de a kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el és nem engedik szűkíteni a készpénz használatát – rögzítette.

Ha lesz olyan nemzetközi nyomás, amihez szükséges lesz alkotmányos szintű ellenállás, akkor készen állnak, hogy ezt az ellenállást kifejtsék – jelezte.

Közölte: azt gondolták, hogy miután a készpénzhasználat mellett vannak, nem szükséges jogi védelmet biztosítani azon túl, ami van.

Jelen pillanatban a kormány álláspontja szilárd, a KDNP eleve ragaszkodik a készpénz használatához és a kormánynak van olyan minisztere – aki nem a pénzügyminiszter -, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon, a nemzetközi fejleményeket nyomon kövesse – közölte a kormányfő.

Mint mondta, a készpénzhasználat és a kapcsolódó szabadságjogok olyan terület, ahol könnyen szót tudnak érteni egymással, várja az együttműködés különböző lehetőségeit. Van három-négy komoly téma, amit az alkotmány szempontjából meg kell vizsgálni – közte a kegyelmi jog – rakják össze egy csomagba, várja a kezdeményezésüket és foglalkoznak vele.