A műtéteket végző cégnek csak őssejt-tárolásra volt engedélye, beültetésre nem. Az ukrán és magyar gyanúsítottak öt millió forintot kértek az eljárásért. A kaposvári Seffer Magánklinika vezetője elismerte, hogy testvére az egyik gyanúsított, de a klinika érintettségét visszautasítja.

Két nappal ezelőtt egy budapesti kórházban érték tetten a három gyanúsítottat, amint éppen egy beavatkozást végeztek. A magyar, ukrán, illetve amerikai állampolgárokat azonnal őrizetbe vette a nyomozóiroda – mondja Bucsek Gábor őrnagy, a Nemzeti Nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője.

Az akcióval párhuzamosan egy negyedik gyanúsítottat is elfogtak a rendőrök Siófokon. Seffer Tibor, a kaposvári Seffer Magánklinika igazgatója elismerte: testvére, az intézmény egyik orvosa, Seffer István az egyik őrizetbe vett személy. Hozzátette: testvére ártatlan, és nem végzett tiltott tevékenységet.

A gyanúsítottak között van a Seffer Istvánnal kutatást végző Yuliy Balaytis ukrán származású amerikai professzor is, aki már Barbadoson is foglalkozott őssejt-beültetéssel, és a BBC korábban azzal vádolta, hogy kapcsolatban áll az ukrán feketepiaccal, ahol csecsemőket lop, hogy így jusson őssejtekhez. A professzor akkor visszautasította a vádakat. A gyanúsítottak most részben beismerő vallomást tettek, a nyomozók ellenőrzik ezeket az információkat. A gyanú szerint az elfogott személyek egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek tiltott beavatkozásokat 2007 óta. A nyomozóiroda 2008 decemberében indította meg a büntetőeljárást – mondja Bucsek Gábor. A tiltott őssejt-kezelés miatt meggyanúsított két külföldi és két magyar orvost előzetes letartóztatásba helyezték. A végzés nem jogerős, mert valamennyien fellebbeztek.

Az őrnagy elárulta: akár százan is részesülhettek ebben a kezelésben, amelyért ötmillió forintot vagy 25 ezer amerikai dollárt kértek a gyanúsítottak. A kezeléshez az őssejteket megszakított terhességekből származó magzati maradványokból, szakszóval abortumokból szerezték, majd ezt infúzióval vagy injekcióval adták be a pácienseknek. A terápia alkalmazására nem volt engedélyük a gyanúsítottaknak, ráadásul a beadott készítményt korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk megjósolhatatlan. Arra kérdésre, hogy van-e az ügynek külföldre vezető szála, az őrnagy azt mondta: meg kell vizsgálni ki, kivel áll kapcsolatban – itthon és külföldön is. Ha a gyanú bebizonyosodik, az elkövetőket kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre ítélheti a bíróság.

A Népszabadság úgy értesült, hogy őssejtek helyett emberi fehérje és sóoldat volt azokban a fecskendőkben, amelyeket akkor foglalt le a rendőrség, amikor őrizetbe vette az őssejtügy gyanúsítottjait. A lap szerint könnyen lehet, hogy becsapták a pácienseket. A rendőrség egy ukrán beteg illegális sejt-terápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban, ahol néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz.

Különösen veszélyes beavatkozások

Czeizel Endre genetikus azt mondja: komoly veszélyei lehetnek az abortumokból nyert őssejtek felhasználásának. Abortumban ugyanis nincs is őssejt, tehát kérdéses, hogy abból egyáltalán milyen sejteket tudnak nyerni. Korábban előfordult, hogy abortumból vett agysejteket ültettek Parkinson-kóros betegekbe, de ez nem vált be, ezért nem is terjedt el – magyarázta rádiónknak Czeizel Endre. Az abortumból vett sejtek egyébként nagyon veszélyesek lehetnek, ha spontán vetélésből nyert sejtekről van szó. Ha szociális indokú terhesség-megszakításból nyerik a sejteket, akkor nem a genetikai hibák okozzák a gondot, hanem az, hogy nagyon nehéz embrióban őssejtet elkülöníteni.

Czeizel Endre szakmailag azt sem tartja megfelelőnek, ahogy Kínában, Oroszországban vagy Ukrajnában végzik az őssejtkezeléseket, pedig ott valódi őssejteket használnak: a köldökzsinórvérből nyert őssejteket egyszerűen beadják, hátha történik valami – fogalmaz a genetikus, és hozzáteszi: hat hete jelent meg az Európai Unió orvosi bizottságának állásfoglalása erről. Már két gyerek meghalt őssejtkezelés után: az egyik agyhártyagyulladásban, a másik agydaganatban. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú beavatkozások különösen veszélyesek is lehetnek – figyelmeztet a genetikus.

Magyarországon tilos embereken kísérletezni őssejtekkel

Az őssejtekből az emberi szervezet bármelyik sejttípusa kialakítható, éppen ezért sokan óriási jelentőségűnek tartják a gyógyításban. Csakhogy az ilyen kezelések számos formája még kísérleti stádiumban van. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint jelenleg Magyarországon nincs kiadott engedély az őssejttel végzett emberi kutatásokra. A világon sehol sem alkalmazzák terápiásan ezt a beavatkozást, csupán kísérletek és kutatások folynak. Itthon az Egészségügyi Tudományos Tanács Kutatásetikai Bizottsága engedélyezhet orvos-biológiai őssejt-kutatást.

Őssejt több forrásból nyerhető: egyrészt a beteg saját szervezetéből, például a csontvelőből, köldökzsinórvérből és a magzatburokból, valamint a mesterséges megtermékenyítésnél be nem ültetett embrióból és az abortált magzatból is. Etikailag leginkább e két utóbbi forrás aggályos. A megtermékenyített petesejtet személyként tekintő vallási tanítás szerint ez az élet kioltásával egyenlő. Az orvos-biológiai kutatás minden esetben engedélyköteles – mondja Sándor Judit bioetikus. Magyarországon megengedik az embrión végzett kutatást, ha humán-reprodukciós bizottság jóváhagyja a beadott kutatási protokollt. A 14. napig lehet ilyen kutatást végezni, ha megfelel a feltételeknek.

A egészségügyi törvény ugyanakkor 1997-ben úgy rendelkezett, hogy az embrió sejtjeit csak diagnosztikai céllal lehet szétválasztani. Az abortált magzat esetében az abortuszra és a kutatásra vonatkozó szabályokat kell betartani. Nem szabad azonban összekeverni a kutatást és a gyógyítást – hangsúlyozzák a szakemberek. Itthon gyógyításra csak bizonyos vérképző szervi betegségeknél – például leukémiánál használnak őssejt-beültetést – mondja Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa.

Csontvelőből kinyert őssejtekkel azonban már Magyarországon is gyógyítanak, és kísérletek folynak a beteg saját szervezetéből, valamint a köldökzsinórvérből származó őssejtekkel.

(MR)