Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szektorban vészhelyzet van, a napi működés sem biztosított – hangoztatta.

Szólt arról is, hogy az eredeti tervekhez képest nem teljesült az államadósság csökkentése, amely eleve a tervnél magasabb értékről indult. Ezt az államtitkár is korrekten bemutatta – mutatott rá, értetlenségének adva hangot, hogy a törvényben miért nem a valós számok szerepelnek.

A Fidesz közleménye
A baloldalon ma ugyanazok jönnek vissza, akik tönkretették az országot – Reagálás Tóth Bertalan (MSZP) nyilatkozatára
A szocialisták beszélnek költségvetésről, adósságról és hamisításról? Kormányzásuk alatt meghamisították a költségvetési adatokat, duplájára emelték az államadósságot, nem volt egyetlen év sem, amikor ne szállt volna el a hiány. A korrupciójukkal, a pazarlásukkal és az alkalmatlanságukkal a csőd szélére juttatták az országot. Az önkormányzatokat is 1300 milliárdos adóssággal adták át. A baloldalon ma ugyanazok borultak össze és jönnek vissza, akik tönkretették az országot. A Fidesz-KDNP kormányzása óta Magyarország pénzügyileg és gazdaságilag is megerősödött. Minden évben stabil a költségvetés, 81 százalékról 70 százalék alá csökkent az államadósság, a magyar gazdaság uniós átlag fölött teljesít, tavaly az EU-ban a harmadik leggyorsabb bővülést érte el. A pénzügyi stabilitást úgy tudjuk tartani, hogy közben csökkennek az adók, nőnek a bérek és a családtámogatások.
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Úgy értékelt: soha ilyen mértékben nem adóztatták meg az embereket. Sorolta az egyre növekvő adóbevételeket, és hozzátette: mindebből mérsékelni lehetne az ország kettészakadását, az ország leszakadását a régiótól.

Az idősek a tényleges inflációnál alacsonyabb emelésben részesülnek, így „hiteleznek az államnak hónapokon át” – folytatta, megjegyezve, nálunk sújtja a legnagyobb adóteher a legkisebb bért. Egy kezdő pedagógus alig pár ezer forinttal kap többet, mint a garantált bérminimum.

Szerinte a korrupciós mutatókban is jelentős romlást szenvedett az ország, az euró-forint árfolyam is rosszul áll.

Olyan költségvetéseket fogadnak el, amely folyamatos eladósodottságban tartja a kórházakat, így a büdzsé nem alkalmas fenntartható egészségügy működtetésére – mondta a szocialista képviselő, aki a bevételek elköltését is kifogásolta. Mint mondta, jóléti kiadásokra a bevételek kevesebb, mint felét költötték, közben „saját magukon nem spóroltak”, az állam működésére többet költöttek. Akkor miért nincs elég tisztviselő a kormányablakokban? Miért nincs elég pénz az állami alkalmazottak fizetésének tisztességes megemelésére? – sorolta kérdéseit.

Úgy folytatta: gazdasági funkcióra is 1 százalékponttal kevesebbet költöttek mint 2017-ben, környezetvédelemre is kevesebb jutott a korábbinál; az államadósság kiadásai az összkiadás 5,6 százalékát tették ki, vagyis jelentősen többet, mint a megelőző évben.

A gazdaság ugyan nő, de a kormány úgy szed be egyre több forrást, hogy egyes területeken mégis megszorítást alkalmaz – összegzett Tóth Bertalan. Szerinte átláthatatlanul hajtották végre a költségvetést, számtalanszor csoportosították át az előirányzatokat rendeleti úton.