Egyértelmű és totálisnak nevezhető támogatásáról biztosítja a LIGA Szakszervezetek és más szervezetek által felvállalt társadalmi ellenállást a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala. Mint a szervezet csütörtöki közleményében leszögezi: a kormány előtt fekvő egészségbiztosítási törvényjavaslat elfogadásával nem csak az egészséges élethez és a gyógyuláshoz fűződő emberi jogokat vonnák kétségbe, hanem tettükkel a demokrácia mibenlétét is megkérdőjeleznék.

A szolidaritás alapú társadalombiztosítási és nyugdíjrendszer védelme, a kórházprivatizáció elutasítása a demokratikus szabadságjogok védelmét is jelenti. Ezért a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala teljes támogatásáról biztosítja a dolgozók és szakszervezeteik elszánt fellépését alapvető emberi jogaik megvédéséért azokkal szemben, akik a társadalmi érdek helyett egy maroknyi csoport üzleti érdekeit részesítik előnyben – áll abban a közleményben, amelyet a Szociális Kerekasztal körül helyet foglaló 54 szervezet nevében tettek közzé csütörtökön. Mint fogalmaznak, a sikerhez példa értékűnek tartják azt a társadalmi összefogást, amely Egerben valósult meg azért, hogy a Markhot Ferenc Kórház ne kerüljön magántulajdonba, hanem továbbra is önkormányzati intézményként működjön. Leszögezik: az MSZF Szociális Kerekasztala nagyon súlyos fejleménynek tartja, hogy a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői egyhangúlag támogatni készülnek a társadalombiztosítás részleges üzleti alapokra helyezéséről szóló koalíciós törvénytervezetet. Figyelmeztetik a koalíciós pártok képviselőit: a tervezett lépésükkel szembekerülnének saját választóik akaratával. Nem csak az egészséges élethez és a gyógyuláshoz fűződő emberi jogokat vonnák kétségbe, hanem tettükkel a demokrácia mibenlétét is megkérdőjeleznék, hiszen a társadalom túlnyomó többsége nem a profit alapú üzleti biztosításban érdekelt, hanem a szolidaritási rendszer megőrzésében és államilag összehangolt fejlesztésében. A magyar társadalommal szembeni felelősségük alól az a tény sem mentesítené a törvényre szavazó képviselőket, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank teljes támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc kormányának a közszolgáltatások liberalizálására és az euró magyarországi bevezetésére irányuló konvergenciaprogramját – fogalmaz a szervezet.

Sérülnek a munkavállalói és a szociális jogok – figyelmeztet a közlemény. A Szociális Kerekasztal megengedhetetlennek tartja, hogy a pénzügyi egyensúlyt olyan alapvető emberi jogok rovására teremtsék meg, mint amilyen az egészséges élethez, a szellemi és fizikai fejlődéshez, a megélhetéshez való jog. Megengedhetetlennek tartjuk, hogy fél ország elszegényedjék azért, hogy az eurót bevezessék hazánkban – fogalmaz a Kerekasztal nyilatkozata.

Úgy folytatják: mivel a kormány továbbra sem hajlandó engedni a társadalom követeléseinek, és rendre a magánérdeket részesíti előnyben a társadaloméval szemben, a Szociális Kerekasztal arra szólítja fel a dolgozókat, a tanulókat, a munkanélkülieket, az utca emberét, hogy még határozottabban tiltakozzanak: csatlakozzanak a szakszervezetek és a civil szervezetek mozgósításához az egészségügyi, nyugdíj- és megélhetési jogok védelmében, ne hagyják, hogy megfosszák őket attól, ami az övék.

A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal egyetértően támogatja a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének arra irányuló kampányát, hogy a törvénytervezetről szóló szavazásig hátralévő napokban megpróbálja lebeszélni az MSZP képviselőit arról, hogy megszavazzák a társadalombiztosítás piacosítása előtt utat nyitó törvényt. Szolidaritásunkról biztosítjuk a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek december 8-ra tervezett tiltakozó gyűlését. Támogatjuk és mozgósítunk a Liga Szakszervezet és a Munkástanácsok Országos Szövetsége által kezdeményezett december 15-i budapesti tüntetésre, és arra szólítjuk fel a dolgozókat, hogy tömegesen csatlakozzanak a december 17-re meghirdetett munkabeszüntetéshez, és vállaljanak szolidaritást egymás harcával, mert a cél közös – olvasható az állásfoglalásban. Széles demokratikus összefogással, társadalmi ellenállással még akkor is meg lehet akadályozni a társadalombiztosítás üzleti alapokra helyezését, ha a törvényt a szocialisták mégis megszavaznák – áll a Szociális Kerekasztal körül helyet foglaló civil és érdekvédelmi szervezetek, politikai csoportok csütörtökön kiadott közös nyilatkozatában.

(MNO)