Amikor Vona Gábor lemondott a pártelnöki tisztségről és a parlamenti mandátumáról is, egyesek arra számítottak, hogy a Jobbikon belül egyre többen kezdik el bírálni a néppártosodást.

Fotó: Demokrata.hu/Bándy Péter

Az elnökségből azonban egyedül Toroczkai László alelnök fogalmazott meg kritikus hangokat, aki Vona „bukásáról” írt a Facebookon. Vele csak az a Novák Előd fejezte ki az egyetértését, akinek már két éve nincs semmilyen tisztsége a pártban.

A Jobbik elnöksége és a választmányi küldöttek a választások utáni héten több napon át üléseztek, de itt sem az történt, amire egyesek számítottak: a választmány a néppártosodás mellett foglalt állást, a párt vezető politikusai pedig a tévéstúdiókban egymás után tették le a hűségesküt Vona Gábor mellett. Az elnökség felszólította Morvai Krisztinát, hogy adja vissza EP-mandátumát, Toroczkai László pedig együtt tüntetett a bukott ellenzéki pártokkal új választásokat követelve.

Mi következik mindezekből? Radikalizálódni fog-e a Jobbik vagy folytatja a balra nyitás politikáját? Milyen esélyei vannak a pártelnöki ambíciókat dédelgető és változást követelő Toroczkai Lászlónak?

Minderről a Demokrata április 18-i számában olvashatnak, amelynek bővebb ajánlója itt található.