A szakápolók javadalmazásának változása kapcsán Takács Péter emlékeztetett: volt egy történelmi léptékű orvosi béremelés, és idén folytatódott a szakdolgozók béremelési programja is. Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedett jelenleg az orvostársadalom, a politikus elmondta, akik nem a hálapénzből tartották el magukat, nagyon elégedettek lehetnek.

Hirdetés

Takács Péter kiemelte: látni, hogy néhány év alatt az orvosi bérek a négyszeresükre emelkedtek, ugyanez a cél a szakdolgozók esetében is.

A szakdolgozók bére az államtitkár elmondása szerint néhány év alatt a duplájára emelkedett, most pedig két lépcsőben tovább emelkedik. Ennek az első lépése idén júliusban megvolt, illetve a következő lépés jövő márciusban lesz, aminek eredményeként az orvosok béréhez hasonló mértékben szeretnék emelni a szakdolgozók bérét.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter bejelentette, hogy januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik. Éves meghallgatásán Pintér Sándor emlékeztetett: jelenleg az orvosok átlagos bére 2,197 millió forint, a szakápolóké pedig 595 ezer forint.

Korábban írtuk

A szakápolók javadalmazásának megállapításánál az orvosokét vették alapul, annak 37 százalékában. A miniszter szavai szerint a szakápolók természetesen ennél többet is érdemelnek, de a gazdaság helyzete jelenleg ennyit tesz lehetővé. Kitért arra is: javult a magyar egészségügy helyzete az utóbbi egy évben, amióta az ágazat feladatait a Belügyminisztérium koordinálja, a kormány Európa legjobb egészségügyi rendszerét fogja létrehozni.

Pintér Sándor felszólalásában ismertette: a jelenleg tizennégy vármegyében alkalmazott új ügyeleti rendszer eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az ellátás jobb, biztosabb lett, a háziorvosoknak kevesebb beteget kell ellátniuk. A kedvező adatok nyomán júniusra tervezik eldönteni, hogy Budapesten miképp lehet alkalmazni az új rendszert. Pintér Sándor leszögezte: a híresztelésekkel szemben nem igaz, hogy folyamatosan csökken az egészségügyben dolgozók száma.

A belügyminiszter az egyik legfontosabb eredménynek a hálapénz kivezetését, illetve büntethetővé tételét nevezte. Azt mondta: a paraszolvencia egy erkölcstelen alap, arra igazságos rendszert építeni nem lehet.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.