Kocsis István vezérigazgató menesztését kezdeményezik a fővárosi szocialisták. A BKV-nál a végkielégítési botrány során kialakult helyzet megoldására ugyanis a jelenlegi vezetővel nem látnak esélyt – mondta Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője.

„Én azt a tájékoztatást kaptam, hogy Kocsis úr az ominózus könyvvizsgálói jelentést aláírta, még valamikor az év elején, tehát akkor ebből következően vagy nem tudta, hogy mit ír alá, az is baj, vagy tudta, hogy mit ír alá, és akkor az pláne baj” – mondta Steiner Pál.

A BKV közleményben cáfolta ismét, hogy Kocsis István tudott volna a végkielégítésekről.

A fővárosi Fidesz frakció nem támogatja a vezérigazgató menesztését – mondta az InfoRádiónak Tarlós István, a képviselőcsoport vezetője.

„Ez nem Kocsis István védelmét akarja jelenteni, hanem egyszerűen nem fejeződtek be a vizsgálatok, úgyhogy amit az MSZP csinál, az egyszerűen kabaré.” – mondta Tarlós István.

A fővárosi SZDSZ-frakció a jövő héten tárgyal a BKV-nál kialakult helyzetről és a végkielégítési ügyről – mondta az InfoRádió kérdésére Ikvai-Szabó Imre szabad-demokrata főpolgármester-helyettes.

„Még nem gondolnánk kialakítani álláspontot, mielőtt nem ismerjük a tényeket. A frakcióülésre meghívtuk azokat a delegáltjainkat, akik a BKV-ban dolgoznak, meg fogjuk őket hallgatni, és természetesen a tények ismeretében kialakítjuk a véleményünket. Akkor lehet ilyen sarkos kategorikus megfogalmazásokat alkalmazni az én véleményem szerint, ha a konkrét tények az asztalon vannak.” – mondta.

A BKV-s végkielégítési ügyek három hete pattantak ki, amikor a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a BKV kifizetett 100 millió forint végkielégítést Szalainé Szilágyi Eleonórának, akit a cég tovább foglalkoztatott havi 1.2 millió forintért.

Azóta több vezetőről is kiderült, hogy több tízmillió forintos végkielégítéssel távozott a közlekedési társaságtól. A távirati iroda birtokába került dokumentum szerint Regőczi Miklós, volt értékesítési vezérigazgató és Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes is 30 millió forintot meghaladó végkielégítést kapott másfél évnyi munkaviszony után.

A BRFK már összevonta a BKV ügyében indított korábbi nyomozással a Kocsis István által hétfőn tett feljelentést. Tafferner Évát, a BRFK szóvivője elmondta: „Egyelőre a nyomozók beszerezték azokat a szükséges iratokat, dokumentációkat, amelyek az ügy megítéléséhez szükségesek, ezeknek a tanulmányozása van folyamatban, a tanúkihallgatásokra majd ezután kerülhet sor.”

A BKV legutóbbi számításai szerint 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítésekre, ám a távirati iroda úgy tudja, a társaság több mint 50 nevet tartalmazó listája nem teljes. A tájékoztatás szerint tavaly augusztusig 21, Kocsis István szeptemberi belépése óta pedig 8, vezető távozását jelezték. Több olyan ember neve is hiányzik azonban a listáról, aki a vezérigazgató közvetlen alárendeltségéből távozott az elmúlt hónapokban. Így például Antal Mihály korábbi igazgató, tanácsadó és Vitézi Ágnes főosztályvezető neve sem szerepel a listán.

Mindezen felül azonban további milliókat fizettethetnek ki a BKV-val, ugyanis Somodi László a cég volt közlekedési vezérigazgató-helyettese és Szalai László a társaság volt stratégiai igazgatója is bírósághoz fordult menesztése miatt, így ha jogerősen pert nyernek a közlekedési cég ellen, egyenként 100 millió forintot tehetnek zsebre.

(InfoRádió)