– Az eddigi tények ismeretében ez várható volt – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője azzal kapcsolatban, hogy kiderült: még több külföldi pénzt kaphatott a baloldal a tavalyi választási kampányban.

Hirdetés

Az eddig ismertnél is több pénzt kaphatott a dollárbaloldal

A múlt héten Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán közölte: a magyar választások befolyásolására több pénz érkezett külföldről, és egyre inkább tisztul a kép a hazai baloldali és liberális szereplőkről is.

– Mivel a ma megismert jelentés 2052. december 31-ig került szabályszerűen titkosításra, és így a részletekről nem áll módomban tájékoztatást adni, ezért kezdeményeztem a minősítés feloldását – jelentette ki Kocsis Máté.

Még messze járunk a történet végétől

Talabér Krisztián úgy véli, hogy még mindig messze járunk a történet végétől, az ügy pedig nagyon súlyos. A politológus szerint a botrány rávilágít arra, hogy a hazai baloldal komoly függőségi kapcsolatba került olyan szereplőkkel, akiknek nem a magyar érdek az elsődleges.

Fotó: Magyar Nemzet

– Ilyen viszony mellett pedig joggal érdemelték ki a „dollárbaloldal” jelzőt. A magyarországi baloldali pártok – úgy tűnik – politikai felhatalmazásukat már nem a választóktól, hanem az amerikai befektetőktől remélik – tette hozzá.

Megkésett adok-kapok Jakab és Márki-Zay között

Mindeközben folytatódik a baloldalon a bűnbakkeresés a tavalyi, történelmi választási vereségért: Jakab Péter és Márki-Zay Péter még mindig a 2021-es, a bukást eredményező előválasztás felelősét keresik.

A Jobbik volt elnöke szerint a 2021-es előválasztás jó ötlet volt, és csak azért vesztett az ellenzék, mert Márki-Zay Péter nem volt megfelelő jelölt, pontosabban mert a fideszesek szavazataival lett belőle közös jelölt. Jakab szerint a 2022-es év legnagyobb tanulsága az, hogy „soha többé előválasztást, és nem az én eredményeim miatt.” Bár eleinte jó ötletnek tartotta azt, az ellenzéknek állt a zászló, majd lett egy közös miniszterelnök-jelölt, és ahelyett, hogy meglett volna a meccs, kétharmados győzelmet aratott a Fidesz.

„Jakab úr már az előválasztási alkukban, majd az ellenzéki kampánytanácsban folyamatosan nyilvánvalóvá tette, hogy ő nem a nép, hanem az előválasztást szintén ellenző Gyurcsány Ferenc pártján van”

– vágott vissza Márki-Zay. Mint írta, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc a legjobb példa arra, hogy az ellenzék tavaly sem állt be az előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt mögé, sőt nagyrészt ellene kampányoltak.

A hazai baloldal ma kontraszelektált politikusokból áll

Talabér Krisztián minderről elmondta, hogy a hazai baloldal ma kontraszelektált politikusok sokaságából áll.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a baloldalon a legtöbbekből hiányzik a karizma, a hazafias szemléletmód, az innováció és a teljesítménycentrikusság.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk