Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Hirdetés

– Milyen volt a kampány?

– Most zajlott le a kerület történetének talán legbrutálisabb lejárató kampánya, amelynek én álltam a célkeresztjében. Gyűlöletkampány volt, minden politikai erő összefogott ellenem. Csakhogy mi a Közösen Csepelért Polgári Egyesülettel nem vettük fel a kesztyűt. A mi kampányunk a szeretetről és az összefogásról szólt, igyekeztünk bemutatni azokat az eredményeket, amelyeket a polgármesterségem alatt ért el a kerület. Kiváló jelölteket sikerült rajthoz állítanunk minden választókörzetben. Ügyeltünk arra, hogy hiteles emberekkel fussunk neki a megmérettetésnek, mert csak így lehet hiteles az egyesület is, amely jelölte és támogatta őket.

– Hogy állt össze a közösség?

– Az elmúlt években kiterjedt kapcsolatrendszerre tettem szert, sok rátermett emberrel dolgoztam együtt, és amikor 2023-ban új helyzetben találtam magam…

– Amikor kizárták a Fideszből?

– …az volt az első gondolatom, hogy kell egy csapat. Ütőképes és hiteles. Én semmilyen értékrendi változáson nem mentem keresztül, konzervatív, nemzeti beállítottságú ember maradtam. Sem a kormánnyal, sem a Fidesszel nem vesztem össze, ezt mindenki tudja. Felmértem, hogy kikre számíthatok ebben a csapatban, vagyis kik azok, akik hitelesek és a konzervatív, nemzeti értékrend szerint gondolkodnak. Színes a paletta, van itt úszásoktató, élsportoló, tanár, nagycsaládos-szervezet vezetője és így tovább. Jól ismerik Csepelt, többségük foglalkozásánál fogva napi kapcsolatban áll a csepeli emberek szélesebb körével, kötődik a kerülethez. Nemcsak az egyesületet, de az alakuló tizenhárom fős frakciót is értékrendi azonosság jellemzi. Hárman már politizáltak korábban is, ebből ketten a Jobbikban, de otthagyták a pártot, amikor Gyurcsány felé kezdett sodródni. A harmadik képviselőnk pedig az LMP tagja volt, próbált belépni a Fideszbe, de akkor nem sikerült, így került az LMP centrista csoportjába. Most Csepelért dolgozik.

– Ön meggyőző fölénnyel, 67,38 százalékkal nyerte el a polgármesteri széket. Az egyesület képviselőjelöltjei pedig start-cél győzelmet aratva, minden egyéni körzetben diadalmaskodtak. Mi történt?

– A csepeliek rosszul fogadták a lejárató kampányt. Egyesületünk viszont új és hitelesek erőnek mutatkozott. Számítottam a győzelmünkre, ám a mértéke felülmúlta a várakozásaimat. A baloldali összefogás kudarca is történelmi vereség a kerületben. Végig arról beszéltek, hogy lényegében két fideszes politikus indult egymás ellen a polgármesteri székért. Az egyik ugyebár én volnék. Ha így vesszük, akkor logikai értelemben akár nyernie is kellett volna az ellenzéknek. De nem volt hiteles az összefogásuk. Jelöltjeik elkoptak, elhasználódtak a baloldali és liberális politikában.

Korábban írtuk

– Hogyan szervezték meg a kampányt, hiszen az egyesület tagjainak többsége amatőr politikus?

– Ez igaz, én viszont 2005-től kizárásomig a helyi Fidesz-szervezet kampányfőnöke voltam, beletanultam a kampányok szervezésébe, felépítésébe. Mi nem is idén április 20-án kezdtünk, hanem tavaly októberben. Nagy munkát végzett az egész csapat.

– A Fideszből történő kizárását követően az egyesület mellett megalapította a Közösen Csepelért Polgári Pártot is. Miért?

– Politikusként 2023-ban hirtelen új helyzetben találtam magam. Csakhogy büszke voltam azokra az eredményekre, amelyeket a polgármesterségem idején ért el a kerület, ezért úgy döntöttem, hogy nem lépek hátra, hanem elindulok a következő választáson. De nem párttal, hanem egy civil szervezettel a hátam mögött, mert egyre kevésbé hiszek a politikai élet bal-jobb felosztásában. Az emberi értékek a fontosak. Úgy érzem, a csepeliek belefáradtak a pártok között zajló sárdobálásba. Tavaly októberben kezdtük a kampányunkat, és csak pozitív üzeneteket közvetítettünk. Működött. Csepel történelmének legnagyobb választási győzelmét arattuk. A DK kiesett, az MSZP egyetlen mandátumot kapott. Az említett párt csak egy vésztartalék volt arra az esetre, ha egyesületi formában nem indulhattunk volna, de szerencsére nem így történt. A párt inaktív.

– Ez egy klasszikusan baloldali beállítottságú munkáskerület… Mit ígért az ellenzék, benne a DK-val és az MSZP-vel a választóknak?

– Semmi érdemit, mert csak az én lejáratásommal foglalkoztak. Amiket viszont mégiscsak ígértek, azok olyan fejlesztések voltak, amelyek nem a csepeli önkormányzat, hanem a főváros hatáskörébe tartoznak. Tervekről beszéltek, olyanokról, mint a csepeli gerincút befejezése, a P+R parkolók kiépítése, a Corvin csomópont kétszintesítése. A főváros egyetlen lépéssel sem jutott előbbre ezekben a projektekben. Kiderült, hogy mindig elkövettek valamilyen bagatell hibát a pályázati pénzek lehívásánál, ezért állnak a dolgok. A HÉV ügyében magam jártam Lázár János miniszter úrnál, hiszen ez az ő kompetenciája, és pozitív ígéretet kaptam tőle. Végül az ellenzék előállt egy-két olyan elképzeléssel is, amelyekről mindenki tudja, ők is, mi is és a választók is, hogy megvalósíthatatlanok, bár jól hangzanak.

– És mit ígértek önök?

– Volt egy jelmondatunk: „Folytassuk közösen!” Mármint a munkát, amit eddig is csináltunk a csepeliekkel együtt. Például a családtámogatás rendszerének működtetését, a gyermekek támogatását, a nemzeti, konzervatív értékek erősítését.

– Nemzeti, konzervatív értékek? Megy ez itt, Csepelen?

– Igen, megy, de dolgozni is kell azért, hogy menjen. Például amikor kitört az orosz–ukrán háború, akkor itt mindenki összefogott, és Csepel az elsők között juttatott ki segélyadományokat Kárpátaljára. De visszük tovább a Határtalanul programot is, vagyis azon vagyunk, hogy minden hetedik osztályos csepeli tanuló eljusson valamelyik határon túli településre. És ha egy iskola valamilyen okból kifolyólag nem tud pályázati pénzhez jutni az utazáshoz, akkor az önkormányzat segít. Mert nehogy megismétlődjön valaha is 2004. december 5. gyászos napja. Szólnék a nyugdíjasok támogatásáról is, akiket mi itt a kerület legtapasztaltabb polgárainak hívunk, és szólnék a színes kulturális programjainkról, valamint a köztéri fejlesztéseinkről, a Szent Imre tér újjávarázsolásáról, a Kis-Duna-part rekreációs fejlesztéséről és így tovább. Ilyen feladataink lesznek a jövőben is.

– A liberális oldal bizonyára felfigyelt arra, amikor véget ért a Fidesz-tagsága. Megkeresték?

– Kaptam olyan üzeneteket, hogy szívesen látnának itt-ott, de mindenkit visszautasítottam. Nem vagyok értékrendi válságban, tehát amire utaltak, az lehetetlen. Apám azt tanította nekem, a gerinc nem hajlik, csak törik.

– A választási eredmény tükrében változhat-e a személyes viszonya a csepeli kötődésű Németh Szilárd alelnökkel? A nemzeti oldal szerint jobb lenne rendezni ezt a konfliktust…

– Bennem már leülepedett a történet. Túl vagyok a haragon is. Lezártam az ügyet, tenni akarom a dolgomat.