A rendszerváltásból kimaradt a magyar társadalom – jelentette ki Fricz Tamás az MNO-nak, s mint a politológus kifejtette: egy „második rendszerváltásra van szüksége az országnak”. Vasárnap a Hősök terén civilek hallatják a hangjukat, Fricz Tamás szerint az akár több százezres demonstráció Döntsön a nép! jelszóval zajlik majd. A megmozdulás apropója Fricz szerint a „már a kialakult, totális válsághelyzet”, illetve annak a gyakorlatnak a befejezése, amely szerint „a politikai elit zárt szobákban dönti el azt egymás között, hogy merre menjen az ország szekere”. A Civil Összefogás Fórum néhány napja alakult, ugyanakkor már egy nyílt levéllel megtámogatták Sólyom László azon véleményét, amelyben az előre hozott választások mellett szállt síkra.

A fórumban több mint 120 szervezet képviselteti magát, Fricz állítja, ilyen széles körű civil összefogásra még nem volt példa Magyarországon. Mint felvetésünkre elmondta, valóban arról van szó, hogy a „társadalomban meglévő politikai indulatokat mederbe kell terelni, s nem elég csak meghallgatni, elő is kell hívni a véleményeket”. Nagyon fontos, hogy az elmúlt 20 évben mellőzött s mára megszerveződött civil társadalom hallathassa a hangját, amelynek van ereje befolyásolni a folyamatokat is – hívja fel a figyelmet Fricz.

Szerinte meg kell szüntetni azt a kádárista attitűdöt, amely szerint az emberekben az él, hogy „megint döntöttek a fejünk felett, a mi életünkről”. Véget kell vetni annak, hogy a „nagyérdemű közönség” végignézi a műsort, s aztán elballag haza. Amíg ez él az emberekben – folytatja a politológus –, addig nem lesz igazi rendszerváltás.

Ismert, levélben köszönte meg Sólyom László köztársasági elnöknek a Civil Összefogás Fórum, hogy egyértelműen kiállt az előre hozott választás mellett. Mint írják, örömmel értesültek Sólyom László köztársasági elnök nyilatkozatáról, amelyben kifejtette véleményét a küszöbönálló konstruktív bizalmatlansági indítvány alkalmazásával kapcsolatban – olvasható a 124 civil szervezetet tömörítő egyesület nyilatkozatában. Meggyőződésük, hogy hazánk morális, gazdasági, társadalmi, bizalmi és hitelességi válságából egy szabad, demokratikus választás útján létrehozandó Országgyűlés által elfogadott kormány és annak hiteles programja nyújthat reményteljes kiutat. A civil társadalom széles köreinek határozott véleményét tolmácsolva kijelentik, hogy erre irányuló törekvését helyeseljük és támogatjuk – teszik hozzá. Arra kérik a köztársasági elnököt, hogy éljen minden alkotmányos jogával és morális lehetőségével az előre hozott országgyűlési választások érdekében.

A civilek 12 pontban foglalják össze követelésüket, amelyben többek között követelik a közélet tisztaságának helyreállítását, az ország félrevezetéséért felelősök kizárását a közéletből és a nemzeti vagyon eltékozlóinak megnevezését. Véleményük szerint szükséges a magyar föld és otthonok védelme, valamint a közbiztonság megteremtése.

A Civil Összefogás Fórum 2009. április 5-én, vasárnap 14-18 óra között demonstrációt hirdetett a Hősök terére. A demonstráció szervezői között megtalálható a Magosz, a Polgári Körök Országos Szövetsége, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány és a Nemzeti Fórum is.

(MNO)