A magyar „Turul madár” több mint ezer esztendeje része kultúránknak, mondavilágunknak, irodalmunknak és történelmünknek. Nem lehet csak úgy ide-oda rángatni, megbélyegezni, csak azért, mert arra méltatlanok, történelmünk keserű hónapjaiban saját nemzetük ellen fordultak, idegen hatalmaknak kiszolgáltatva saját hazájukat. De ezeknek a csoportoknak sohasem volt jelképe a turul. Ezért sem értjük miért nem fogadja el a Közigazgatási Hivatal az előzőleg illetékes I. kerületi hatóság döntését a szobor fennmaradásáról.

Ezt a kérdést a politikai pártok terelték ingoványos területre, ők tették ezt a szakmai, történelmi kérdést a napi politika áldozatává, liberális-konzervatív ütközőponttá, és ezt a problémát nekik is kell megoldani. Mert van egy pont amin már nem lehet túl menni, ezért mondjuk mi is, eddig és ne tovább. Fontosnak tartjuk felhívni a balliberális politikai csoportok, és Budapest balliberális vezetőinek figyelmét arra, hogy maga a vita tárgyát képező turul madár ma is többek között a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Magyar Honvédség hivatalos jelképe.

Nyilatkozatunkkal nem kívánunk közösséget vállalni semmilyen politikai szélsőség képviselőivel sem, a Kereszténydemokrata Néppárt lépését követve, mi is a Turul szobor ügyének mielőbbi békés rendezését sürgetjük. Mihamarabb le kell zárni ezt a kérdést, hogy emlékmű bontás helyett elkezdhessünk Hazánk valódi problémáival foglalkozni.

Budapest, 2008. július 29.

Budai Fiatalok Egyesülete