Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Együtt, a DK és az LMP is nemtetszésének adott hangot Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtti, tusnádfürdői beszédével kapcsolatban.

Álszentséggel vádolja a miniszterelnököt szombati tusványosi beszéde nyomán az ellenzéki Együtt.

„A jogállamot és az európai értékeket eláruló Orbán Viktor álszenten Európáért aggódik, miközben Putyin trolljaként éppen ő próbálja gyengíteni az Európai Unió világpolitikában betöltött szerepét” – reagált Orbán Viktor beszédére közleményben az Együtt, amely szerint a kormányfő szombaton „végérvényesen a ’80-as évekbeli állampárt gyáva, az idők szavát ostobán nem értő vezetőinek szerepébe süppedt”.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi előadásával hadat üzent az európai közösségnek és szabadságra, demokráciára, jólétre váró magyaroknak.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a miniszterelnök „teljesen együgyű lett”, semmi másról nem hajlandó beszélni, mint félelemről, menekültekről, az EU állítólagos válságáról, és nem vesz tudomást arról, hogy a magyar fiatalok „százezer szám menekülnek el diktatúrája elől”, történetesen Nyugat-Európába, amely Orbán Viktor szerint elvesztette jelentőségét.

A szóvivő úgy értékeli, Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból, egy mély politikai, gazdasági, szociális, kulturális válságba süllyedt ország miniszterelnöke még tovább sodortatta hazáját a szakadék felé.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerepzavarban van: uniós vezetőként folyamatosan kritizálja az Európai Uniót, de megoldásokat nem mutatott be szombati tusványosi beszédében.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a kormányfő előadására reagálva az MTI-nek azt mondta, Orbán Viktor tévesen állítja, hogy Magyarország biztos pont egy bizonytalan világban, mert több százezren külföldre kényszerülnek, az egészségügy összeomlott, az oktatás romokban van és alacsonyak a bérek.

Szerinte a miniszterelnök bár szavakban „keményen üzenget”, de emellett azt teszi, amit az előző kormányok is: tökéletesen kiszolgálja a nagyvállalati érdekeket. Szél Bernadett úgy értékelte, Orbán Viktornak beszélnie kellett volna arról, hogyan akarja kivezetni az országot abból a kormánya által teremtett helyzetből, amelynek alapja, hogy alacsony bérekkel akarják a gazdaságot fejleszteni.

Orbán Viktor Tonald Trump republikánus elnökjelöltet érintő szavairól Szél Bernadett azt mondta, önsorsrontó politikus az, aki olyan mellett kampányol, aki szétverné a NATO-t.

MTI